Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairumam cilvēku patīk skūpstīties, dot un saņemt bučas. Tā izrādām pieķeršanos un mīlestību, bet dažās kultūrās draudzīga buča ir neatņemama sasveicināšanās sastāvdaļa. Diemžēl ir cilvēki, kuriem no skūpstīšanās ir iracionālas bailes. To dēvē par filemafobiju, vēstī portāls "Fearof", kur apkopotas visdažādākās cilvēku fobijas.

Fobijas nosaukums cēlies no sengrieķu vārdiem philema (skūpstīšanās) un phobos (bailes). Filemafobiju bieži vien saista ar citām fobijām, piemēram, bailēm no tuvības, bailēm no seksuālām attiecībām, kā arī bailēm no mikrobiem. Filemafobija piemeklē gan sievietes, gan vīriešus.

Cilvēkiem mēdz būt bailes no pirmā skūpsta, proti, bailes izdarīt kaut ko nepareizi, likt partnerim vilties pieredzes trūkuma dēļ. Tās piedzīvo gandrīz katrs, šāda nedrošība nav nekas neparasts vai patoloģisks.

Taču filemafobija ir kas pavisam cits – tās skartajam grūti pat izturēt domu par skūpstīšanos. Citu skūpstīšanās televīzijā vai kinofilmās filemafobijas mocītajā var izraisīt riebuma reakciju vai panikas lēkmi. Cilvēkam sirds dauzās kā negudra, pārņem vēlme bēgt, pamest telpu. Sākas pārmērīga svīšana, mute kļūst sausa.

Filemafobijai var būt dažādi iemesli, vieni no izplatītākajiem – dziļa reliģiozitāte vai pārlieku puritāniska audzināšana, kuras ietekmē skūpstu uzskata par kaut ko grēcīgu, netīru.

Šīs fobijas iemesls var būt arī pagātnē piedzīvota seksuāla vardarbība, kuras dēļ gribas izvairīties no jebkādas tuvības, bail, ka negatīvā pieredze varētu atkārtoties. Tāpat iemesls var būt smaga vilšanās attiecībās, kuras dēļ ļoti bail, ka arī jaunais partneris sagādās vienas vienīgas ciešanas.

Arī cilvēki, kuriem ir paniskas bailes no dažādiem mikrobiem un infekcijas slimībām, nereti izvairās no skūpstiem.

No patoloģiskajām bailēm var palīdzēt atbrīvoties psihoterapija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!