Pirms astoņiem gadiem Klaipēdā uzsākts projekts „Cerības skrējiens”, kas nu kļuvis par "Cerību pilsētas" notikumu ciklu, kura mērķis ir solidarizēties ar cilvēkiem, kuri slimo ar onkoloģiskām slimībām, veicināt veselīgu dzīvesveidu un aicināt atbalstīt Sv. Franciska Onkoloģiskās palīdzības centra darbību, kas palīdz slimniekiem. Šogad iniciatīvai pievienojusies dizainere Jūlija Janus (Julia Janus). Dizainerei Jūlijai kopā ar brāli Benediktu, kas darbojas organizācijā, radusies ideja izveidot fotogrāfiju sēriju, kurā redzamas sievietes, kas cieš no smagas slimības, un viņu draugs, māsa vai māte.

Modeļi tērpušies "Julia Janus" zīmola pavasara kolekcijas apģērbā. Fotogrāfe Reda Mickevičūte (Reda Mickevičiūtė) fotografēja pārus, kuri ģērbušies gandrīz vienādi, bet modeļus sagatavoja stilisti Ugne Ežeriskaite (Ugnė Ežeriskaitė) un Monika Briunīte (Monika Briunytė) tā, lai, apskatot attēlus, var tikai minēt, kurš ir smagi slims cilvēks.

"Mūsu valstī nav nāves un slimības kultūras. Es runāju par slimiem cilvēkiem, cilvēkiem ar invaliditāti, gados vecu vai mirstošu cilvēku nenovērtēšanu un norakstīšanu. Mūsu neprasme iecietības un līdzjūtības jomā. Šķiet, ka veci un slimi cilvēki šeit ir kauns. Cilvēki, šķiet, zina, ka visi novecosim, un agrāk vai vēlāk būsim spiesti saskarties ar slimību. Tādā veidā, neārstējamu vai letālu slimību gadījumā cilvēki kļūst rīcībnespējīgi, parādās mazvērtības komplekss, panika, uzzinot diagnozi, visu pasliktina psiholoģiskas palīdzības trūkums. Ar šo kopprojektu kopā ar brāli Benediktu vēlamies uzsvērt, ka, neatkarīgi no tā, cik daudz mums atlicis dzīvot, trīs mēnešus vai trīsdesmit gadus, vissvarīgākais ir katru dienu satikties un dzīvot pilnvērtīgi, sajūtot savu individualitāti un unikalitāti. Realizēt sevi, savas idejas, būt pašam, sajust dzīves jēgu," stāsta Jūlija, zīmola Julia Janus radošā vadītāja, un projekta autore. 

Pateicoties Sv. Franciska Onkoloģiskās palīdzības centram, Klaipēdā tiek sniegts bezmaksas garīgais, psiholoģiskais un sociālais atbalsts vēža slimniekiem un viņu ģimenēm.

"Mūsu mērķis – atgriezt sabiedrībā onkoloģijas slimniekus, kuri atveseļojušies garīgi un psiholoģiski. Tas ir īpaši svarīgi šeit, Onkoloģijas centrā, kur var satikties un socializēties cilvēki, kuri uzvarējuši slimību ar vēzi, visi centra pakalpojumi ir bez maksas," stāsta akcijas "Cerību pilsēta" koncepcijas autors brālis Benedikts Jurčis (Benediktas Jurčys).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!