Foto: Latvijas armija

Pirmdien, 8. jūnijā, no pulksten 13 līdz 16 norisināsies ASV speciālo spēku militārās mācības, kas tiek organizētas sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Mācību laikā tiks modelēta situācija, ja militāro uzdevumu izpildes laikā Ādažos un Rēzeknē notiek plašs nelaimes gadījums, kurā ir cietis liels skaits ASV karavīru. Šī būs pirmā reize Latvijas vēsturē, kad militārās mācības notiks civilajā slimnīcā, informē slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

"Mums kā lielākajai valsts neatliekamās palīdzības slimnīcai šī ir iespēja vēlreiz pārbaudīt savu gatavību ārkārtas situācijās visos līmeņos. Līdz šim tieši Austrumu slimnīcas mediķi ir uzņēmuši cietušos no vistraģiskākajiem notikumiem, arī Zolitūdē vissmagāk cietušie 12 cilvēki tika nogādāti pie mums, viņi visi arī tika izglābti, par to ir patiess gandarījums. Lai šādus rezultātus sasniegtu, ir svarīgi pastāvīgi uzturēt slimnīcas gatavību reaģēt katastrofu situācijās," stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga.

Saskaņā ar scenāriju pulksten 13 tikšot saņemts paziņojums par diviem nelaimes gadījumiem – sprādzieniem Ādažos un Rēzeknē ar lielu cietušo karavīru skaitu. Cietušie ar helikopteriem un autotransportu tiks nogādāti Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā. Mācībās piedalīsies arī ASV speciālo spēku mediķi – militārie ārsti.

Pasākumā ir aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji. Pirmais helikopters pie stacionāra Gaiļezers, Rīgā, Hipokrāta ielā 2, helikopteru laukumā provizoriski nolaidīsies īsi pēc pulksten 13Transportēšanu varēs filmēt un fotografēt no helikoptera laukuma, notiekošo slimnīcā varēs filmēt no klīnikas sānu ieejas. Būs iespēja saņemt komentārus no sadarbības partneriem.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā ir Latvijas lielākā daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīca. Pērnā gada laikā slimnīcas diennakts stacionāros ārstēti 72404 pacienti, turpat puse 48,5% jeb 35 117 - stacionārā Gaiļezers, un reģistrēti 320 700 ambulatorie apmeklējumi. Gadu no gada pieaug stacionārā veikto operāciju skaits – 2014. gadā tās bija 28 418 operācijas, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš. Kopumā slimnīcā ir 2107 gultas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!