Foto: F64
Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) neatbalsta jauna nodokļa ieviešanu, lai finansētu veselības aprūpi, norādīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Viņa gan atzīmēja, ka LĢĀA no Veselības ministrijas (VM) nav saņēmusi informāciju par trim izstrādātajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantiem.

Veide izcēla, ka ģimenes ārstu nostāja ir tāda, ka finansējums veselībai ir jāpiešķir no jau esošajiem nodokļiem un esošā finansējuma. Asociācija iebilst pret papildu nodokļa vai maksājuma uzlikšanu iedzīvotājiem, rezultātā finansiālo slodzi uzliekot pacientiem.

Taujāta, vai LĢĀA atbalsta modeļa variantu, kurš paredz finansējumu veselībai novirzīt no sociālajām iemaksām, Veide norādīja, ka par to būtu jālemj politiķiem.

Foto: Shutterstock

Veide arī pastāstīja, ka plāno VM lūgt informāciju par sagatavotajiem modeļa variantiem.

Kā pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova, trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus izstrādājusi VM un par tiem vēl tiks diskutēts izveidotajā darba grupā, kur piedalās Veselības, Labklājības un Finanšu ministriju pārstāvji, darba devēju, Nacionālā veselības dienesta, apdrošinātāju un citu organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka VM aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kurš neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Tāpat veselības ministre Anda Čakša ir atzinusi, ka tad, ja obligāto veselības apdrošināšanu Latvijā ieviesīs uz pacientu rēķina, ieviešot papildu iemaksas, katram iedzīvotājam mēnesī varētu būt jāmaksā 25 līdz 70 eiro.

Čakša uzskata, ka šāds maksājums būtu ļoti ievērojams un izmainītu vienlīdzības principa ievērošanu veselības pakalpojumu pieejamībā, tāpēc viņa to neatbalsta un viņai simpātiskāka šķistu iemaksu pārbīdīšana uz kādu citu nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!