Foto: Shutterstock

"Digitālā dienasgrāmata" ir jauns tiešsaistes rīks, kas izstrādāts cukura diabēta pacientu ikdienas atvieglošanai. Izmantojot mājaslapā www.diabets.lv atrodamo dienasgrāmatu (skat. sākumlapas apakšā), turpmāk ikviens diabēta pacients varēs ērti aprēķināt ogļhidrātu daudzumu maizes vienībās uzturā patērētajiem pārtikas produktiem, kā arī fiksēt ievadītā insulīna daudzumu un cukura līmeni asinīs. Pārskatāmā dienasgrāmata pacientam būs noderīga arī ārsta apmeklējuma laikā, informēja Latvijas Diabēta federācijā (LDF).

Diabēta digitālās dienasgrāmatas izveide, bezmaksas speciālistu konsultācijas un informatīvie pasākumi visā valstī ir daļa no aktivitātēm, kas īstenotas diabēta pacientu atbalstam un sabiedrības izglītošanai LDF rīkotā sociālās rehabilitācijas projekta ietvaros.

"Diabēta pacienti ikdienā nereti saskaras ar ierobežotām aprūpes iespējām, nepietiekamām līdzcilvēku un sabiedrības zināšanām par slimības ietekmi uz veselību, kā arī vispārēju atbalsta trūkumu. Tas pakļauj cilvēkus ar cukura diabētu nopietnam sociālas atstumtības un slimības komplikāciju riskam, pasliktinot arī dzīves kvalitāti kopumā," uzsver projekta vadītāja, LDF prezidente Indra Štelmane.

Projekta gaitā bezmaksas konsultācijas pie ārstiem endokrinologiem, diabēta aprūpes māsām un uztura speciālistiem saņēmuši vairāk nekā 500 cilvēku. Gandrīz tāds pats skaits cilvēku konsultējušies pie sociālajiem darbiniekiem, bet psihologa atbalstu saņēmuši vairāk nekā 140 pacientu, tostarp cilvēki ar kustību traucējumiem savā dzīvesvietā, daudzi no viņiem – vairākkārt.

Paralēli Latvijas novados norisinājušies vairāk nekā 50 informatīvi atbalsta pasākumi, īstenotas sociālo un darba prasmju pilnveidošanas darbnīcas, tostarp bērniem un jauniešiem ar invaliditāti, kā arī organizētas atbalsta grupas ģimenēm ar bērniem, kuriem diabēta dēļ ir noteikta invaliditāte.

"Paveiktais mums devis iespēju gan uzlabot diabēta pacientu sociālo rehabilitāciju, iesaistot dažādos atbalsta pasākumos un sabiedriskajā dzīvē, gan pilnveidot cilvēku zināšanas un prasmes ar speciālistu bezmaksas konsultācijām un citām aktivitātēm. Latvijas Diabēta federācija aktīvi meklēs iespējas un līdzekļus arī turpmākam diabēta pacientu atbalstam," atzīmē Štelmane.

Koncentrējoties uz diabēta pacientu apmācību un sociālo rehabilitāciju, kā arī sabiedrības informēšanu un izglītošanu diabēta jautājumos, LDF projekts norisinājās laikā no 2014. gada oktobra līdz šā gada aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!