Foto: Shutterstock

Gripa prasījusi jau astoņu cilvēku dzīvības un valstī ir izsludināta gripas epidēmija. Tajā pašā laikā ir sarucis gripas vakcīnu skaits – vakcinācijas kabinetos tās jau beigušās, vēl atrodamas vien atsevišķās aptiekās. Rutks.lv jautāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenajai infektoloģijas speciālistei prof. Ludmilai Vīksnai, kā vēl iespējams sevi pasargāt no inficēšanās ar gripu.

Profesore Vīksna iesaka bez īpašas vajadzības neapmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, un ievērot pastiprinātu tīrību – rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm ikreiz, kad atgriezies no sabiedriskas vietas vai bijusi saskare ar priekšmetiem, kam pieskārušies sveši cilvēki.

"Aizvien populārākas kļūst sejas maskas – tās tiešām var pasargāt no gripas vīrusu iekļūšanas elpceļos! Slimajam šķaudot un klepojot, gripas vīruss var izplatīties pat septiņu metru attālumā," skaidro profesore.

Sejas maska ļoti noderēs, ja kāds mājinieks jau saslimis ar gripu. Epidēmijas laikā arī jācenšas regulāri vēdināt telpas, kur uzturas. Tas gan nepieciešams ne tikai tad, ja mājās vai darbā kāds saslimis (tad gan tas ir jo īpaši svarīgi!), jo svaigs gaiss jebkurā gadījumā nāk par labu veselībai.

"Gripas epidēmijas laikā iesaku katram izvēlēties savu mīļāko krūzīti, apakštasīti un šķīvi un tos arī lietot. Ja trauki ir koplietojami, lielāks risks inficēties ar gripu," skaidro speciāliste.

Pašam sevi jāsargā no apaukstēšanās iespējām. Jāģērbjas atbilstoši laikapstākļiem. Jāraugās, lai apavi nekļūst slapji. Ja tas noticis, tie pēc iespējas ātrāk jāpārvelk.

Ja tomēr gadās saslimt, Vīksna iesaka "nezīlēt", kas īsti piemeklējis – gripa vai saaukstēšanās. "Noteikti jāpaliek mājās, nevajag iet uz darbu un sabiedriskām vietām. Ne tikai tādēļ, lai neinficētu citus, bet arī tādēļ, lai ātrāk atveseļotos. Ja esi saslimis, darbs vienalga ir diezgan neauglīgs un ir liels risks, ka, neizguļot slimību mājās, attīstīsies komplikācijas, piemēram, plaušu karsonis," brīdina speciāliste.

"Jau kuro gadu iesaku laikus iegādāties kādu no medikamentiem, kas iedarbojas pret gripas vīrusiem, un turēt pa rokai gadījumam, ja sanāk saslimt. Lai pretvīrusu līdzeklis būtu efektīvs, tas jāsāk lietot burtiski dažu stundu laikā pēc pirmo gripas simptomu parādīšanās. Ne visi pieejamie pretvīrusu līdzekļi derēs, bet ģimenes ārsti jau zina, kuri ir efektīvi tieši pret pašlaik cirkulējošajiem gripas vīrusiem. Vajag palūgt izrakstīt. Jā, var gadīties, ka medikaments nebūs nepieciešams, bet labāk lai tas stāv rezervē," saka Vīksna.

Gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās – ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38° C, galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos ("kaulu laušana"), sauss klepus un rīkles iekaisums, kā arī izteikts nespēks. Vīksna stāsta, ka pašlaik cirkulējošajam gripas vīrusam raksturīga aizdusa pat nelielas fiziskas piepūles laikā, piemēram, kāpjot pa trepēm. Vēl gripas gadījumā bieži novēro nelielus asinsizplūdumus – acu vai mutes gļotādā, kā arī jebkur citur uz ķermeņa, jo gripas vīruss bojā sīkos asinsvadus.

Ja paveras tāda iespēja, profesore iesaka vakcinēties pret gripu, atklājot, ka gan pati, gan visi viņas ģimenes locekļi ir vakcinējušies. Vaicāta, vai jau nav par vēlu to darīt, profesore Vīksna atbild: "Pēc vakcinēšanās organismā antivielas izveidojas septiņu, vēlākais desmit dienu laikā, un tad saslimšana ar gripu – vismaz smagā formā noteikti – vairs nedraud." Gripas epidēmija Latvijā parasti ilgst no astoņām līdz divpadsmit nedēļām.

Profesore neiesaka ekonomēt naudu uz gripas vakcīnu, jo, ja gadās saslimt, par medikamentiem nākas iztērēt stipri lielāku summu, turklāt, kā zināms, gripai var attīstīties dzīvībai bīstamas komplikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!