Foto: LETA
Homeopātiskie ārstniecības preparāti tiek uzskatīti par organismam saudzīgāko ārstēšanas veidu. Kad izvēlēties homeopātiskos preparātus, bet kad piemērotāki ir tradicionālie ārstēšanas līdzekļi? Konsultē "Benu Aptieka" farmaceits Vitālijs Mitrohins.

"Būtiskākā atšķirība, kas šķir tradicionālos medikamentus no homeopātiskajiem preparātiem, ir to sastāvs. Homeopātisko preparātu sastāva pamatā ir dabas izcelsmes vielas. Pastāv trīs homeopātisko preparātu grupas – dzīvnieku valsts, augu un minerālu preparāti," skaidro farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Dzīvnieku valsts preparāti tiek iegūti no zivīm, zīdītājiem, kukaiņiem, kuru organismā atrodamas cilvēka veselībai labvēlīgas aktīvās vielas. Aptuveni 65% homeopātisko līdzekļu sastāvā ir augu izcelsmes sastāvdaļas. Minerālu grupai pieder preparāti, kuru sastāvā izmantoti vērtīgie dabā atrodamie ķīmiskie elementi. Homeopātijā kā medicīnas nozarē tic, ka cilvēks ir daļa no dabas, līdz ar to arī visu vērtīgāko veselībai cilvēks var smelties no tās.

Atbilstoši homeopātijas pamatprincipiem, gatavojot preparātus, no svaigiem augiem ar spirta palīdzību tiek izgatavotas esences, tad tās tiek atšķaidītas, iegūstot homeopātiskos atšķaidījumus, kam seko spirta pilienu gatavošana, kurus dzer ar ūdeni, vai arī ar zālēm tiek piesūcināti cukura graudiņi.

Ja fitoterapijā un tējās augus lieto žāvētā veidā, tad homeopātijā augi maksimāli tiek izmantoti svaigi. Tā kā aptiekās nav iespējams sagatavot homeopātiskos līdzekļus, jo sevišķi tos, kuru pamatā izmantotas dzīvnieku valsts sastāvdaļas, aptiekā pieejami jau rūpnieciski izgatavoti homeopātiskie preparāti. Aptiekā pārdotie preparāti izgatavoti, lai palīdzētu plašākam cilvēku lokam, atšķirībā no preparātiem, kurus pēc individuāla izmeklējuma pagatavo homeopāts.

"Pateicoties sastāvam, kas cilvēka organismam ir saudzīgāks nekā tradicionālajiem ārstniecības līdzekļiem, homeopātiskie ārstniecības līdzekļi bieži tiek izrakstīti arī grūtniecēm un maziem bērniem. Pieejams ļoti plašs klāsts homeopātisko līdzekļu dažnedažādu veselības traucējumu iekšķīgai un ārīgai novēršanai. To saudzīgā iedarbība nebūt nenozīmē, ka to lietošanā ievērojama patvaļa,'' norāda Mitrohins.

"Vienlīdz svarīgi kā ar jebkuru medikamentu arī, pirms uzsākt lietot homeopātiskos līdzekļus, nepieciešams konsultēties ar speciālistu. Jāņem vērā tas, ka homeopātisko līdzekļu iedarbība ir lēnāka, bet medikamentus jāturpina lietot visu speciālista norādīto kursu, arī gadījumos, ja pašsajūta jau uzlabojusies,'' skaidro farmaceits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!