Foto: PantherMedia/Scanpix

Ik gadu, iestājoties pavasarim un sākoties cilvēku rosībai dārzos, Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā nonāk daudzi pacienti ar nopietnām zāģa radītām brūcēm, netīšām amputētiem pirkstiem un rokām. Garajās brīvdienās, kad daudzi silto laiku noteikti izmantos ne vien Lieldienu svinēšanai, bet arī apkārtnes sakopšanai, ņemot talkā zāģi, mediķi aicina būt uzmanīgiem, portālu Rutks.lv informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Slimnīcas mikroķirurgi brīdina, ka, neuzmanīgi rīkojoties ar zāģi, sekas var būt ļoti nopietnas. Katru pavasari ārsti spiesti veikt desmitiem operāciju, lai piešūtu atpakaļ nozāģētās ķermeņa daļas vai, ja tas vairs nav iespējams, apstrādātu amputācijas stumbrus. Nereti pie šīm traumām vainojama neuzmanība un darba drošības neievērošana.

Lai izvairītos no šādiem nelaimes gadījumiem, ir nepieciešamas atbilstošas iemaņas darbam ar instrumentiem un ierīcēm, kā arī stingri jāievēro darba drošības noteikumi un jālieto specifiskie aizsarglīdzekļi. Par šiem jautājumiem Latvijas mikroķirurgi runā vairāku gadu garumā, tomēr situācijas uzlabošanās nav vērojama.

Ārsti īpaši atgādina, ka alkohols un zāģis nav savienojamas lietas. Apreibinošu vielu ietekmē cilvēks zaudē spējas adekvāti novērtēt situāciju un pieņemt pareizus lēmumus.

Kā rīkoties, ja nelaime tomēr notikusi

Situācijā, kad notikusi nelaime – spēcīgi traumēta kāda no ķermeņa daļām vai pat notikusi amputācija, jācenšas saglabāt vēsu prātu un jārīkojas racionāli.

1. Ja pats esat cietušais un spēj to izdarīt, izsauc neatliekamo palīdzību, sniedzot maksimāli precīzas atrašanās vietas koordinātas.

2. Gadījumā, ja esi blakus cietušai personai, pārbaudi, vai cilvēks nezaudē samaņu, uzturi ar viņu kontaktu. Nekavējoties izsauc mediķus! Gaidot palīdzību, traumētajai vietai uzliec spiedošu pārsēju. Nekādā gadījumā neizmanto žņaugu, jo tas asiņošanu var ievērojami pastiprināt. Ļauj brūcei elpot, neizmanto nekādus dezinfekcijas līdzekļus. Jods, briljantzaļais jeb tautā tā sauktā zeļonka, ūdeņraža pārskābe, ledus un spirts nav jālej brūcē!

3. Kad mediķi ieradušies, vai nu paša spēkiem, vai lūdzot citu palīdzību, savāc amputēto / -ās ķermeņa daļu / -as. To (tās) ir iespējams replantēt jeb piešūt, taču svarīgi ir to (tās) pareizi nogādāt līdz mikroķirurgiem.

4. Atrod pēc iespējas tīrāku auduma gabalu, kurā ietin zaudēto ķermeņa daļu,

5. Ieliec to maisiņā, aizsien to! Vēlams maisiņu ievietot ledus ūdenī (~4 °C), nekādā gadījumā nelikt tieši uz ledus, jo tā tiek atmērdēti nervi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!