Foto: Shutterstock

"Delfi" piedāvā tiešraidi no C hepatīta pacientu apvienības rīkotās diskusijas "Par dzīvi bez C hepatīta", kas, atzīmējot Pasaules hepatīta dienu, no pulksten 12 līdz 14 norisinās Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā. Diskusijā piedalās pārstāvji no Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Latvijas Infektoloģijas centra un citām iestādēm un tiek vērtēts līdz šim paveiktais un turpmāk darāmais C hepatīta ārstēšanas jomā.

Diskusijas mērķis ir atskatīties uz jaunā C hepatīta ārstēšanas modeļa pirmā pusgada rezultātiem, izvērtēt paveikto un pārrunāt turpmāk darāmo.

Jau ziņots, ka, sākot ar šā gada 1. janvāri, C hepatīta ārstēšanai atvēlēts divas reizes lielāks budžeta finansējums nekā iepriekšējos gados, kas ļāvis gan ieviest mūsdienīgas un daudzkārt efektīvākas terapijas, gan pilnībā likvidēt apjomīgos pacientu līdzmaksājumus, kas lielai daļai pacientu iepriekš būtiski ierobežoja iespēju saņemt ārstēšanu.

Jaunie, krietni efektīvākie medikamenti gan 100 procentu apmērā pašlaik tiek finansēti tikai tiem C hepatīta pacientiem, kuriem jau progresējusi aknu fibroze (prioritāri F3 stadija) vai iestājusies aknu ciroze (F4). Pacientiem ar vieglākām stadijām par valsts līdzekļiem pieejama vecā terapija ar interferonu, kas nav tik efektīva. Tas raisījis plašas diskusijas sabiedrībā, jo sanāk, ka tiem, kuriem aknu fibroze nav progresējusi un ar veco terapiju neizdodas izārstēties, jāgaida, līdz aknu stāvoklis pasliktināsies tiktāl, ka varēs saņemt jauno bezinterferona terapiju."Jāsaprot, ka mēs joprojām dzīvojam limitēta un ierobežota budžeta apstākļos," 28. jūlija rītā raidījumā "LNT ziņas" sacīja C hepatīta apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, situācija C hepatīta ārstēšanā ir krietni uzlabojusies. "Provizoriskie dati, ko esam ieguvuši gan no Veselības dienesta, gan SPKC, gan mediķiem, liecina par to, ka šogad pirmo sešu mēnešu laikā mēs esam uzsākuši ārstēt tikpat daudz cilvēku, cik pagājušogad visa gada garumā. Pozitīvā ziņa ir, ka sākotnējie dati un klīniskie pētījumi rāda, ka jaunā ārstēšanas metode dod 97 procentu efektivitāti, kur pretī iepriekš tā bija pusi uz pusi, kas liecina, ka jau šobrīd – ja tas viss turpinās tā, kā tam būtu jāturpinās – esam izārstējuši jau par aptuveni 110 procentiem cilvēku vairāk, nekā iepriekš gada laikā," raidījumam "LNT Ziņas" sacīja Kaugurs. "Manuprāt, tas ir lielisks pārmaiņu sākums."

Tiek lēsts, ka Latvijā ar C hepatītu varētu būt inficēti aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju, tātad katrs piecdesmit trešais jeb gandrīz Ventspils iedzīvotāju skaits un ļoti liela daļa nemaz nezina, ka viņiem ir šis bīstamais vīruss.

Diskusijā piedalās LR Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra, Latvijas Infektoloģijas centra un LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!