Rudenī un ziemā, kad saulīte vairs nelutina ar savu klātbūtni debesjumā, ļoti daudzi no ģimenes ārsta saņem siltu ieteikumu pilienu vai kapsulu veidā papildus lietot D vitamīnu. Teju 80% cilvēku mūsu platuma grādos aukstajā sezonā trūkst šā vitamīna, jo to galvenokārt saņemam no saules – D vitamīns sintezējas ādā tās staru ietekmē. Portāls Zdorovie.com vēstī, cik nopietnas var būt sekas "saules vitamīna" trūkumam.

Nelielā daudzumā D vitamīns ir arī atsevišķos pārtikas produktos, piemēram, treknās jūras zivīs – lasī, siļķē un skumbrijā, kā arī olas dzeltenumā un sierā, tomēr galvenais tā avots ir un paliek saules gaisma.

Tāpēc ikvienam īpaši gada aukstajā un drēgnajā sezonā ieteicams pārbaudīt D vitamīna līmeni, veicot speciālu asinsanalīzi, un nepietiekamības gadījumā lietot to saturošu preparātu.

Lūk, Zdorovie.com apkopojis 11 nopietnas problēmas, ko var izraisīt D vitamīna trūkums organismā!

1. Paaugstināts depresijas attīstības risks

Tiem, kam trūkst D vitamīna, ir divreiz lielāks risks ieslīgt depresijā, nekā tiem, kuriem "saules vitamīna" ir gana. Ne velti tieši vēsajā un tumšajā gada laikā cilvēki biežāk cieš no nomāktības. Hipotalāmā un citās smadzeņu daļās, kas regulē noskaņojumu, atrodas D vitamīna receptori, tādēļ, kā spriež zinātnieki, tā trūkums var negatīvi ietekmēt emocionālo stāvokli.

2. Mazāka iespējamība atveseļoties no vēža

Pētījumi liecina, ka tie vēža slimnieki, kuriem organismā ir pietiekams D vitamīna daudzums, biežāk atveseļojas un smagos gadījumos ilgāk spēj nodzīvot ar šo diagnozi, nekā tie, kuriem šā vitamīna trūkst. Cieša saistība starp pietiekamu D vitamīna līmeni organismā un atveseļošanos konstatēta limfomas, resnās zarnas un krūts vēža gadījumos. Piemēram, ja skāris krūts vēzis, iespējamība atveseļoties pieaug divas reizes, ja ir pietiekams D vitamīna līmenis organismā.

3. Augsts risks saslimt ar agresīvu prostatas vēzi

Ja trūkst D vitamīna, vīrietim risks saslimt ar agresīvu prostatas vēzi pieaug četras līdz piecas reizes, liecina pētījumi. Mehānisms, kāpēc tā notiek, gan līdz galam vēl nav skaidrs, taču zinātnieki ir pārliecināti, ka D vitamīnam ir nozīmīga loma prostatas vēža profilaksē.

4. Paaugstināts demences un Alcheimera slimības risks

Pat pieaugušajiem ar vieglu D vitamīna trūkumu ir par 53 procentiem lielāks risks saskarties ar demenci jeb plānprātību, kā arī Alcheimera slimību. Zinātnieki turklāt uzsver, ka ar gadiem vajadzība papildus uzņemt D vitamīnu palielinās, jo novecojot āda daudz sliktāk spēj sintezēt D vitamīnu no saules gaismas.

5. Lielāka iespējamība saslimt ar psoriātisko artrītu

Psoriātiskais artrīts ir ar psoriāzi saistīts locītavu iekaisums. Tas attīstās aptuveni 10 līdz 30 procentiem psoriāzes slimnieku. Psoriātiskais artrīts rada izmaiņas, sāpes un stīvumu locītavās. Nesen veiktā pētījumā atklāts, ka 62% pacientu ar psoriātisko artrītu ir D vitamīna deficīts, kas norāda uz iespējamību, ka tas ir saistīts ar šīs mokošās slimības attīstību.

Foto: Shutterstock

Cilvēkiem ar D vitamīna trūkumu ir par 32% lielāks risks saslimt ar koronāro sirds slimību – aterosklerozes izraisītu stāvokli, kad sirdi apasiņojošajās artērijās ir traucēta asins plūsma. Koronārā sirds slimība ir viens no biežākajiem stenokardijas (lēkmjveida sāpes sirds apvidū, jo tai trūkst skābekļa) un miokarda infarkta cēloņiem.

7. Lielāka iespēja, ka attīstīsies plaušu karsonis

Cilvēkiem ar D vitamīna trūkumu ir 2,5 reizes lielāks risks, ka parasta saaukstēšanās var pāraugt plaušu karsonī, jo "saules vitamīna" trūkuma ietekmē pavājinās imunitāte un vieglāk attīstās dažādas nopietnas komplikācijas.

8. Palielināts šizofrēnijas attīstības risks

Cilvēkiem, kas cieš no D vitamīna trūkuma, divreiz biežāk konstatē šizofrēniju, šāda sakarība atklāta kādā pētījumā. Izskaidrojums, kāpēc tā notiek, gan vēl nav atrasts.

9. Ātrāka multiplās sklerozes progresēšana

Jau sen pierādīts, ka zems D vitamīna līmenis var veicināt dažādu neirodeģenratīvu kaišu, tajā skaitā multiplās sklerozes un Parkinsona slimības, attīstību. Papildus nesen atklāts, ka tā deficīts veicina šādu slimību progresēšanu un padara tās smagākas.

10. Agra osteoporozes attīstību

D vitamīns ir nepieciešams, lai organisms varētu uzsūkt un izmantot ar uzturu vai preparātiem uzņemto kalciju, līdz ar to D vitamīna trūkums var būt cēlonis osteoporozes jeb kaulu trausluma attīstībai jau pirms 50 gadu vecuma.

11. Priekšlaicīgas nāves risks

Ļaudis ar D vitamīna deficītu biežāk mirst pāragri. Īpaši šis risks pieaug, ja D vitamīna līmenis ir zemāks par 30 ng/ml (nanogrami uz mililitru). Taču ar tā lietošanu gan nevajag aizrauties pārlieku – arī par daudz ir par skādi. Tas nedrīkst pārsniegt 50 ng/ml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!