Foto: Shutterstock

Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti vairāk nekā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi, no kuriem lielākā daļa tiek atklāta tieši lauku reģionos. Kā liecina pēdējie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, pēdējo trīs gadu laikā Kurzemes reģionā ir konstatēta vislielākā saslimstība ar prostatas vēzi – vairāk nekā 200 pacientu gada laikā, kas, salīdzinot ar citiem reģioniem, ir rekordliels skaits.

Iespējams, gan tas ir tāpēc, ka Kurzemē dzīvojošie vīrieši biežāk apmeklē ārstus un vairāk rūpējas par savu veselību, tādējādi slimība tiek atklāta laikus un sekmīgi ārstēta. Mūsdienās no prostatas vēža, ja tas tiek atklāts laikus, nav jāmirst, tas ir ārstējams, tāpēc Latvijas Urologu asociācija un Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociācija arī šoruden sniedz iespēju vīriešiem pārbaudīt savu prostatu bez maksas.

2015. gadā no ielaista un neārstēta prostatas vēža miruši 392 vīrieši, bet pēdējo 10 gadu laikā prostatas vēzis prasījis pavisam 4000 stiprā dzimuma pārstāvju dzīvības, kas ir dramatisks rādītājs.
"Pēdējos gados ir vērojams jaunu pacientu skaita pieaugums, kuriem ir atklāts prostatas vēzis. Prostatas vēzis ir ārstējama slimība – ja audzēju konstatē laikus, cilvēku var pilnībā izārstēt vai nodrošināt slimības kontroli ļoti ilgstoši. Pēdējos desmit gados situācija Latvijā ir ievērojami uzlabojusies, lielā mērā pateicoties urologu un ģimenes ārstu sadarbībai, tomēr vēl arvien vairumā gadījumu slimības tiek diagnosticētas novēloti. Maldīgi ir uzskatīt, ka ar prostatas vēzi slimo tikai veci vīrieši. Savlaicīgi pie ārsta noteikti ir jāvēršas un pārbaudes jāveic stiprā dzimuma pārstāvjiem jau, sākot vismaz no 40 gadu vecuma, jo prostatas vēzis tā agrīnās stadijās norit bez specifiskiem simptomiem," komentē Latvijas urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

Pērn Kurzemē tika konstatēti 205 prostatas vēža gadījumi, Latgalē – 159, Vidzemē – 129, savukārt Zemgalē – 117 gadījumi. 2015. gadā no ielaista un neārstēta prostatas vēža miruši 392 vīrieši, bet pēdējo 10 gadu laikā prostatas vēzis prasījis pavisam 4000 stiprā dzimuma pārstāvju dzīvības, kas ir dramatisks rādītājs. Diemžēl daudzi vīrieši nenojauš, ka viņiem ir attīstījies vēzis tā pirmajās stadijās, jo sākotnēji sūdzību nav, pašsajūta ir laba, tādējādi šķietami nav iemesla apmeklēt ārstu. Liela daļa jauno pacientu tiek atklāti lauku reģionos, kur viņiem ikdienā iespēja nokļūt pie urologa un veikt nepieciešamās veselības pārbaudes ir visai limitēta. Prostatas vēzi mūsdienās var sekmīgi ārstēt, bet sekmīgas ārstēšanas galvenais priekšnoteikums ir savlaicīga diagnostika. Tas nozīmē, ka katram vīrietim pēc 45 gadu vecuma sasniegšanas ir regulāri – reizi gadā – jāapmeklē urologs, jāveic asins analīze, lai vēzis, ja tas sācis attīstīties, tiktu nekavējoties atpazīts un uzsākta tā sekmīga ārstēšana.

Bezmaksas konsultācijas

Oktobrī Ventspils pusē notiks divas bezmaksas konsultāciju dienas pie Kurzemes Uroloģijas centra urologa Dr. Igora Careva:

  • 11. oktobrī no pulksten 10 līdz 17 notiks daktera Careva konsultācijas būs iespēja saņemt Jeļenas Bernšteines ģimenes ārsta praksē, Ventspils novada Vārves pagasta Ventavā, Skolas ielā 5–1. Pieteikties var, zvanot uz tālruni 63630703.
  • 25. oktobrī no pulksten 10 līdz 18 notiks Careva konsultācijas notiks Ventspils poliklīnikā, Raiņa ielā 6, 220. kabinetā. Pieteikties var, zvanot uz tālruni 26684565.

Pirms konsultācijas ir nepieciešams veikt ģimenes ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna, saīsināti – PSA, analīzi), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

Mūsdienās no prostatas vēža, ja tas tiek atklāts laikus, nav jāmirst, tas ir ārstējams, tāpēc Latvijas Urologu asociācija un Latvijas Lauku Ģimenes ārstu asociācija arī šoruden sniedz iespēju vīriešiem pārbaudīt savu prostatu bez maksas.
Kurzemes Uroloģijas centra urologs Dr. Igors Carevs saka: "Vīriešiem pēc 45 gadiem vajadzētu biežāk pārbaudīt savu veselību pie urologa un negaidīt to mirkli, kad parādās sūdzības. Dažkārt pacienti paši nevēlas doties pie ārstiem – baidās dzirdēt diagnozi. Iemesls – ekonomiskā situācija un psiholoģiski faktori. Daudzi vīrieši nogaida cerībā, ka sūdzības pāries pašas. Šobrīd gan jāsaka, ka situācija Latvijā ir uzlabojusies, un, īpaši onkoloģisko slimību, tai skaitā prostatas vēža gadījumos, vīrieši aizvien biežāk ierodas pie speciālistiem, lai saņemtu ārstēšanu. Tā kā Latvijas reģionos, arī Ventspils pusē, diemžēl šobrīd daudziem ir problēmas tikt pie urologa, šādi izbraukumi un vizītes ir ļoti vērtīgi."

Kopš 2014. gada Latvijas Urologu asociācija organizē vīriešu veselības atbalsta kampaņu reģionos, kuras gaitā speciālisti dodas uz lauku rajoniem, lai vīriešiem sniegtu iespēju pārbaudīt savu veselību bez maksas. Līdz šim urologi viesojušies vairākās Latvijas pilsētas – Limbažos, Balvos, Preiļos, Līvānos, Rēzeknē, Jēkabpilī, Madonā, Grobiņā, Pļaviņās, Valkā, Madonā un daudzās citās. Kopš projekta sākuma noritējuši gandrīz 40 izbraukumi visā Latvijā – kopumā bezmaksas konsultēti vairāk nekā 700 vīrieši. Kā liecina SPKC dati, 2015. gadā 1093 vīriešiem tika uzstādīta pirmreizēja diagnoze – saslimšana ar prostatas vēzi. Tā kā lielākajai daļai vēzis atklāts pirmajās stadijās, tad viņiem ir iespēja to sekmīgi izārstēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!