Foto: Shutterstock
Cik gan bieži dzirdēts, ka viens vai otrs produkts nav veselīgs, bet kāds cits atkal saka, ka nav tik traki! Tādēļ VIŅA vērsās pie dažādu specialitāšu ārstiem un speciālistiem, lai noskaidrotu, kurus produktus un produktu grupas viņi minētu kā pašus neveselīgākos.

Iveta Mintāle, kardioloģe

Veikalos nopērkamo, neveselīgo produktu saraksts ir ļoti garš. Principā viss, ko pērkat lielveikalā un kas jau ir daļēji pagatavots, nav veselīgs. Jāmeklē dabīgi produkti. Ja jānosauc viena, pati neveselīgākā produktu grupa, tad teikšu kausētie un saldie sieri. Analīzes, kas tika iesniegtas Veselības ministrijā, parādīja, ka kausētajā sierā transtaukskābju daudzums ir pat augstāks, nekā bija bēdīgi slavenajās vafelēs.

Jānis Ķīsis, profesors, dermatologs

Kaitīgie produkti ir viss, ko var pārtaisīt vai pagatavot vēlreiz, piemēram, vistas, kas pēc pastāvēšanas tiek pārceptas vai nokūpinātas un ir nopērkamas gatavo ēdienu nodaļā. Tāpat, manuprāt, nav veselīgi visi piena "izstrādājumi". Kas tas ir – "izstrādājums"? Tur ir daudz tauku un citu nevajadzīgu lietu. Arī ilgi stāvošos konservus, īpaši, ja uz etiķetes minēti konservanti, neieteiktu. Līdzīgi ir ar augļiem un dārzeņiem, kas tiek ātri audzēti un ilgi stāv, vai tiek tirgoti nesezonā, jo apstrādāti ar kaut ko, kas neļauj tiem bojāties.

Nepirktu arī sulas veikalā, lai arī visas nav kaitīgas.

Mans ieteikums ir meklēt pēc iespējas vairāk bioloģisko saimniecību un nelielus veikalus, neiepirkties lielveikalos.

Aleksejs Derovs, internists, gastroenterologs

Foto: PantherMedia/Scanpix


Neieteiktu pirkt čipsus, neatkarīgi no tā, kas tos ražo, jo tajos ir daudz sāls, tauku, tie neveicina un pat kavē gremošanu, turklāt, tāpat kā citā rafinētā pārtikā, tajos ir garšas pastiprinātāji, kas nozīmē, ka nerodas sāta sajūta un tos gribas vēl un vēl.

Tāpat ļoti nevēlami ir gāzētie dzērieni, jo tajos ir cukurs, arī gāze, kas ir neveselīga, tāpat krāsvielas, kas nav dabīgas.

Trešā produktu grupa ir saldumi, ne jau visi, bet tādi kā, piemēram, košās, krāsainās konfektes, kuru sastāvā ir vai visa Mendeļējeva tabula. Tajās ir mākslīgie saldinātāji, E vielas, pat kancerogēnas vielas, kas veicina vēža šūnu veidošanos, tāpat daudz kas no minētā traucē gremošanas trakta darbībai.

Eva Kataja, uztura speciāliste

Manā skatījumā vieni no neveselīgākajiem produktiem ir visi saldie "burbuļūdeņi", kuros ir daudz cukura. Ne tikai kola. Arī ledus tējas, limonādes un tamlīdzīgi dzērieni. Šādā veidā tiek pilnīgi lieki un nemanāmi uzņemts kaudzēm cukura, kas veicina ne tikai lieko svaru, bet piedalās arī dažādu citu hronisku slimību veicināšanā.

Otrā vietā noteikti iet tādi produkti, kuros apvienotas augu eļļas (hidrogenētas un daļēji hidrogenētas), cukurs un baltie milti - cepumi, kūciņas, bulciņas utt. Šiem produktiem ir liela enerģētiskā vērtība (kalorijas), bet bioloģiskā vērtība ir niecīga (vitamīni, minerālvielas, antioksidanti, organiskās skābes utt). Šie produkti ir lieliski sabiedrotie svara pieaugumam, metabolajam sindromam un citām kaitēm, bet ienaidnieki labas veselības uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!