Foto: Shutterstock
Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pētnieki ir radījuši jaunu tehnoloģiju agrīnai sepses diagnostikai, kuras ieviešana slimnīcu praksē nākotnē varētu palīdzēt glābt cilvēku dzīvības gan Latvijā, gan pasaulē, informē LU Medicīnas fakultātes sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Ansonska. Jaunās tehnoloģijas ieviešana klīnikās varētu aizņemt apmēram piecus gadus.

Projekta īstenotāji pētnieki Andris Grabovskis un Sigita Kazūne norāda, ka pašlaik sepses ārstēšana visā pasaulē norit pēc vienoti izstrādātām vadlīnijām, kas nav pietiekami efektīvas, lai būtiski samazinātu šobrīd ļoti augsto pacientu mirstību. Sepse ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem gan Latvijā, gan pasaulē. Katru gadu no sepses mūsu valstī mirst ap 1500 pacientu.

Sepses savlaicīgu diagnostiku apgrūtina fakts, ka esošās metodes neļauj pietiekami agrīni konstatēt, vai pacienta organismu skārusi lokāla infekcija vai sepse. Tāpēc mūsdienās sepses terapija nereti tiek uzsākta novēloti, kad jau ir neatgriezeniski bojāti cilvēka dzīvībai svarīgie orgāni, piemēram, aknas, nieres un sirds.

Latvijas pētnieki ir izstrādājuši tehnoloģiju, kas ļauj konstatēt sepses simptomus jau agrīnā stadijā – sīko asinsvadu līmenī, pirms tie vizuāli novērojami uz pacienta ķermeņa. Izstrādātā tehnoloģija tiek pārbaudīta gan laboratorijas, gan klīniskajos apstākļos. Pašlaik norit pacientu izmeklējumu datu uzkrāšana sepses simptomu analīzei un diagnostisko vadlīniju izstrādei. Lai to ieviestu pacientu ārstēšanā, vēl nepieciešama tehnoloģijas aprobācija klīnikās un ārstu apmācība, kas varētu aizņemt aptuveni piecus gadus.

Ansonska norāda, ka sepses diagnostikas pētīšana un jaunās tehnoloģijas izstrāde bija iespējama, pateicoties SIA "Mikrotīkls" ziedojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!