Foto: Shutterstock

Sabiedrībā ļoti populārs ir uzskats – ja metas pinnes, no ēdienkartes noteikti jāizsvītro šokolāde un citi saldumi. Lai arī, kā liecina pētījumi, tas, ko ēdam, tai skaitā šokolāde, var veicināt piņņu veidošanos, tā nav vienīgais vaininieks un šokolādi var atļauties likt uz kārā zoba, vēstī "Health".

Pirms dažiem gadu desmitiem gan sabiedrībā valdīja pilnīgi pretējs viedoklis – uzturs ar akni nav saistīts ne mazākajā mērā, tāpēc, neraugoties uz ādas problēmām, bez bēdu var ēst visu, ko vien vēlies. Pie tā bija vainojami divi 60. un 70. gados veikti pētījumi, kuru rezultāti liecināja, ka šokolādes ēšana ar akni nav saistīta, stāsta Ņujorkas Universitātes doktora grāda kandidāte Dženifera Burisa (Jennifer Burris) .

"Šie pētījumi kļuva ārkārtīgi populāri un visi bija pārliecināti, ka uzturam ar piņņu veidošanos nav pilnīgi nekāda sakara, tāpēc zinātnieki uz 40 gadiem atmeta ar roku pētījumiem šajā lauciņā," viņa stāstījusi "Health".

Taču jaunākie pētījumi liecina, ka tomēr ir saistība starp akni un pārtiku, ko lietojam. Pati Burisa kopā ar komandu pētījusi 200 cilvēku ēšanas paradumus un nonākusi pie secinājuma, ka akne biežāk skar tos, kas uzturā lieto daudz saldumu, piena produktu un neveselīgo tauku, kā arī ēd maz zivju.

Šokolāde nebūt nav vienīgais produkts, kas var veicināt piņņu veidošanos. "Patiesībā jebkurš produkts ar augstu glikēmisko indeksu var paaugstināt stresa hormona kortizola koncentrāciju asinīs, līdz ar to veicinot aknes veidošanos," skaidro Jēlas Medicīnas skolas asociētā profesore Mona Gohara (Mona Gohara). "Vienkāršie ogļhidrāti liek insulīna līmenim uzlēkt augšā, kas izraisa pastiprinātu tauku dziedzeru sekrēta izdalīšanos un poru nosprostošanos." Tāpēc aizraušanās ar saldumiem tiešām var pasliktināt ādas stāvokli.

Labā ziņa – no šokolādes nav jāatsakās! "Problēma nav kakao, bet pievienotajā cukurā un pienā," "Health" skaidro dermatoloģe Margarita Germaina (Marguerite Germain), kura strādā Čārlstonā (ASV). Tiem, kuriem ir problēmas ar pinnēm, viņa iesaka dot priekšroku tumšajai šokolādei, kurā kakao saturs ir vismaz 70 procentu. "Jo vairāk šokolādē kakao, jo zemāks glikēmiskais indekss," dermatoloģe stāsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!