Foto: DELFI

Tie, kuri vēlas notievēt, bieži vien tikai pasmīkņā par ieteikumu atteikties no alkohola lietošanas, sak, vismaz stiprajā alkoholā nu noteikti nav kaloriju, kā gan tas varētu likt man pieņemties svarā? Tomēr apgalvojums, ka alkohols veicina liekā svara veidošanos, atbilst patiesībai. Turklāt pie liekajiem kilogramiem vainojami ne tikai saldie kokteilīši, kam pievienots daudz cukura, bet arī stiprie dzērieni, tostarp tīrs degvīns, norāda uztura speciāliste Jeļena Pavlova.

"Tievētājiem neiesaka lietot alkoholu trīs iemeslu dēļ: pirmkārt, tās ir papildu kalorijas, otrkārt, alkohols palielina ēstgribu un, treškārt, tā ietekmē cilvēks atslābinās un mazāk sāk domāt par to, ko un cik daudz liek mutē," skaidro Pavlova.

Alkoholiskie dzērieni satur ļoti maz, bet visbiežāk apaļu nulli mikroelementu un citu vērtīgu vielu, tātad – gandrīz tikai tukšas kalorijas. Turklāt to alkoholā nemaz nav tik maz. "Stiprie dzērieni, kā degvīns, pretēji tautā izplatītam uzskatam, satur krietni vairāk kaloriju nekā vīns vai alus, ja salīdzina to daudzumu 100 gramos," skaidro uztura speciāliste.

100 grami alus satur aptuveni 40 kilokaloriju, tādā pašā daudzumā vīna ir 70 līdz 80 kilokaloriju, bet degvīna – aptuveni 250 kilokaloriju. Visvairāk kilokaloriju ir 100 gramos krējuma liķiera – aptuveni 340.

Nebūt ne mazais kaloriju daudzums alkoholā gan nav pats galvenais grādīgo dzērienu cienītāju svarā pieņemšanās iemesls. Lielākā problēma ir tajā, ka alkohols palielina apetīti. Jo īpaši tas sakāms par alu, kurā pašā par sevi ir salīdzinoši maz kaloriju. Šis Latvijā iecienītais dzēriens satur rūgtvielas, kas ļoti rosina apetīti, liekot rokai visu laiku stiepties pēc uzkodām. Jāņem arī vērā, ka alus cienītāji mēdz izdzert pat vairākus litrus alus vienā reizē, tāpēc arī ar pašu alu uzņemtais kaloriju daudzums beigu galā nemaz nav tik mazs.

Kādēļ alkohols palielina apetīti? Lieta tāda, ka ar alkoholu organisms neiegūst tā funkcionēšanai nepieciešamās vielas, tādēļ atkal un atkal "prasa" nākamo glāzīti vai kādu uzkodu cerībā beidzot tikt pie mikroelementiem, vitamīniem un citām vērtīgām vielām. Un, kas notiek ar tukšajām kalorijām, kas uzņemtas ar alkoholu? Tās tiek noguldītas pa taisno organisma tauku "noliktavās".

Alkohola lietošanai ir vēl viens nepatīkams blakusefekts, kas cieši saistīts ar apdraudējumu figūrai, – tā ietekmē vājinās gribasspēks un apņemšanās atturēties no kalorijām bagātīgām uzkodām. Kad cilvēks ir iedzēris, daudz lielāks ir risks, ka roka pati stiepsies pēc čipsiem, grauzdiņiem vai cita neveselīga našķa. Bieži vien groži tiek palaisti vaļā pavisam, kā dēļ nākamajā dienā moka tā dēvētās morālās paģiras.

"Bet, protams, alkohols diētas laikā nav pilnīgi aizliegts, kādreiz jau var izdzert kādu glāzi vīna vai alus, bet tad priekšroka dodama gaišajam alum vai sausajam vīnam, kuros ir vismazāk kaloriju," rezumē uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!