Foto: Shutterstock
Multirezistentā tuberkuloze ir tuberkulozes forma, kuras gadījumā baktērijas nereaģē uz standarta tuberkulozes ārstēšanu, proti, tās neizdodas nonāvēt. Lai arī pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir mazinājusies (pērn reģistrēts 621 pacients, 2014. gadā – 637), pēc saslimšanas gadījumu skaita joprojām esam trešajā vietā Eiropas Savienībā, bet patlaban lielākais izaicinājums šīs slimības ārstēšanā ir pieaugošā tuberkulozes izraisītāja – mikobaktērijas – rezistence vai nejutība pret esošajiem medikamentiem. "Rutks" piedāvā būtiskākos faktus, kas jāzina par multirezistento tuberkulozi.
  • Tuberkuloze kā infekcijas slimība ir zināma kopš seniem laikiem, taču tikai 1882. gadā tika atklāts šīs slimības izraisītājs, bet medikamentozā ārstēšana sākās pagājušā gadsimta vidū, proti, pēc tam, kad 1945. gadā tika atklāts pirmais prettuberkulozes medikaments.
  • intervijā portālam "Rutks" stāstīja Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule, tuberkulozei ļoti specifisku simptomu nav, proti, tie ir līdzīgi kā citām plaušu slimībām. Parasti ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, svīšana naktīs, nogurums, nespēks, ilgstošs klepus un šķietami neizskaidrojama krišanās svarā.
  • Baktēriju rezistence nozīmē to, ka ar standarta antibiotikām vairs nav iespējams nonāvēt tuberkulozes baktērijas vai apturēt to augšanu. Tuberkulozes baktērijas parasti kļūt rezistentas pret antibiotikām, ja pacients neiziet pilnu ārstēšanas kursu vai ārstējas neregulāri.
  • Rezistence pret abiem visefektīvākajiem prettuberkulozes medikamentiem – izoniazīdu un rifampicīnu – ievērojami apgrūtina tuberkulozes ārstēšanu, līdz ar to ārstēšanas kurss var krietni ieilgt. Ja parasti tuberkulozi var izārstēt 6–8 mēnešu laikā, multirezistentās tuberkulozes izārstēšanai var būt nepieciešami pat divi gadi, turklāt ar piebildi – ja pacients apzinīgi izpilda ārsta norādījumus. Tāpat zāles var izraisīt dažādas nepatīkamas blaknes (slikta dūša, samazināta apetīte, zarnu darbības traucējumi, dzirdes traucējumi, locītavu sāpes utt.). Ja multirezistentās tuberkulozes skartais nesaņem piemērotus medikamentus, pret kuriem baktērijas nav kļuvušas rezistentas, viņš nav izārstējams.
  • Ir ļoti svarīgi, lai ikviens ar tuberkulozi slims cilvēks izpildītu nozīmēto ārstēšanas režīmu un tiktu izārstēts līdz galam. Tas nav iespējams, ja pacients pēc simptomu izzušanas pats pārtrauc ārstēšanos vai ārstējas neregulāri. Šādas ārstēšanas rezultātā var attīstīties multirezistenta tuberkuloze, turklāt slimais multirezistentās baktērijas var nodot citiem, jo joprojām ir infekciozs – klepojot, šķaudot vai runājot izdala tuberkulozes baciļus apkārtējā vidē. Tas nozīmē, ka ar multirezistentu tuberkulozi var saslimt ikviens – gan pieaugušais, gan bērns, kas nonāk saskarē ar šādu tuberkulozes slimnieku.
  • Viena no galvenajām problēmām multirezistentās tuberkulozes ārstēšanā ir ārstēšanas pārtraukumi. Iemesli, kādēļ pacients pārstāj lietot medikamentus, var būt dažādi – pašsajūtas uzlabošanās, neapzinīgums vai sociāli ekonomiskie apstākļi. Bieži pārtraukumi noved pie tā, ka slimība progresē, kļūst neizārstējama, pieaug slimības izraisītāja rezistence pret atlikušajiem medikamentiem… Ir ļoti svarīgi nepārtraukt medikamentu lietošanu, līdzko veselības stāvoklis un pašsajūta uzlabojas. Šajā laikā plaušās vēl ir palikuši baciļi, kas ir dzīvotspējīgi un atkal var izraisīt slimības uzliesmojumu.
  • Tautā izplatīts ir mīts, ka tuberkuloze skar tikai maznodrošinātos, bezpajumtniekus, atkarīgos no narkotikām vai alkohola un tā dēvētās sabiedrības padibenes. Taču patiesībā, lai gan maznodrošināto vidū tuberkuloze tiešām ir izplatīta, no tuberkulozes nav pasargāts neviens. Saslimst arī cilvēki no ļoti turīgām ģimenēm. Cita lieta, ka ar tuberkulozi parasti saslimst cilvēki ar novājinātu imūno sistēmu. Jo imunitāte zemāka, jo risks saslimt, nonākot saskarē ar tuberkulozes slimnieku, ir augstāks. Tas ir iemesls, kādēļ tuberkuloze bieži skar HIV inficētus cilvēkus. Ja veselam cilvēkam pēc inficēšanās ar tuberkulozes baktēriju risks saslimt ar tuberkulozi ir vien 5–10 procenti, tad HIV pozitīvam cilvēkam šis risks ir virs 50 procentiem.
  • Saskaņā ar 2014. gada datiem, visā pasaulē diagnosticēti 480 000 multirezistentas tuberkulozes gadījumu, savukārt Latvijā 2014. gadā kopumā tika reģistrēti 637 tuberkulozes gadījumi, no kuriem 63 gadījumos tika pirmreizēji diagnosticēta multirezistence. Šo pacientu vidū aptuveni 18 procentiem konstatēta īpaši izteikta rezistence.
  • Latvijā tuberkulozi no A līdz Z ārstē bez maksas – valsts visiem pacientiem nodrošina gan izmeklējumus, gan medikamentus.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Aslimnica.lv", "Tuberkuloze.lv", kā arī Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra veidotā informatīvā materiāla "Multirezistenta tuberkuloze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!