Galvassāpes ir ļoti nepatīkama lieta, to droši zina katrs no mums – tāpat kā zobu sāpes, vēdera vai jebkuras citas sāpes. Ja mēs vēl varam nojaust, kāpēc mums sāp vēders vai zobs, tad bieži vien pat nenojaušam, kāpēc mums sāp galva, ja vien neesam iepriekšējā vakarā aizkavējušies kādā ballītē. Svarīgi ir saprast, no kā rodas galvassāpes un vai mēs paši varam tikt ar tām galā, vai ir jāmeklē speciālista palīdzība.

Domas neraisās, apstājas ikdienas darbi un aktivitātes - galvassāpes spēj apturēt tavu ikdienu. Dažiem cilvēkiem sāpes mēdz būt tik spēcīgas, ka laupa darbaspējas, nākas doties pie ārsta un izņemt slimības lapu. Eksperti dalās viedokļos, kas izraisa galvassāpes un kā rīkoties, ja cilvēki paši netiek galā.

Eksperti par galvassāpēm

Foto: Shutterstock
Galvassāpju speciāliste, neiroloģe Dr. Daces Bērziņas portālam "Rutks" par migrēnu un galvassāpēm stāstījusi, ka viens no veidiem, kā izvairīties no migrēnas, ir veselīga dzīvesveida ievērošana – pareizs uzturs, sabalansēts miegs, kā arī regulāras fiziskas aktivitātes, ko iespējams īstenot labā kompānijā, "Taču, ja par spīti šīm aktivitātēm novērojat, ka līdzcilvēka migrēnas lēkmes nemazinās, aiciniet draugu, kolēģi vai tuvinieku vērsties pie galvassāpju speciālista vai ģimenes ārsta, kas palīdzēs ierobežot migrēnas lēkmju intensitāti un noteikt sāpju izcelsmi."

Dr. Dace Bērziņa vērš uzmanību arī uz to – ja spēcīgas galvassāpes līdzcilvēkus piemeklējušas pirmo reizi mūžā, tad nevajadzētu gaidīt, bet gan nekavējoties saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, jo šāda veida galvassāpes var signalizēt par nopietnu slimību un pat dzīvības draudiem.

Vairāk par to, kā palīdzēt līdzcilvēkiem, kas cieš no migrēnas, lasi šeit.

Savukārt par to, kāpēc nedrīkst ignorēt galvassāpes, uzzini šeit.

Aija Leļa, uztura speciāliste, stāsta: "Galvassāpes var rasties no visa kā – no stresa, no paaugstināta vai pazemināta asinsspiediena, kādam citam – no ēdiena. Iemesli var būt visdažādākie, jo organisms no organisma atšķiras."

"Runājot par pārtikas produktiem, arī tur viss nav viennozīmīgi. Protams, nevajag par daudz dzert kafiju, vīnu vai lietot jebkādu alkoholu. Kafija satur kofeīnu, kas lielās devās var būt kaitīgs, taču arī tad ir jāņem vērā, ka vienam no liela kafijas patēriņa sāpēs galva, citam nemaz," skaidro uztura speciāliste. "Dzēriens, kas pazemina vai paaugstina asinsspiedienu, kas var izraisīt galvassāpes. Kafija, alkohols, tajā skaitā vīns, padara organismu skābu, tāpēc rodas dažādas iekaisuma un cita veida slimības, piemēram, artrītu un to pašu migrēnu. Sarkanvīns satur sulfīdu un citas vielas, kas uzlabo tā garšu, bet nenāk par labu organismam."

"Tāpat ir, piemēram, ar sieru. Ir grūti iegādāties dabisku sieru, tiem visiem ir pievienotas dažādas vielas, kas organismam par labu nenāk. Cilvēki mēdz ievērot dažādas diētas, ēdot, piemēram, tikai sieru, kurā ir daudz olbaltumvielas, un dzerot vīnu, taču tas nav pareizi, jo olbaltumvielu nedrīkst būt par daudz. Organismam ir daudz smagāk jāstrādā, lai izvadītu toksīnus, visu nevajadzīgo, un smaga barība – kā siers un rieksti – ilgāk pārstrādājas," speciāliste skaidro. "Šokolāde un banāni izstrādā serotonīnu jeb laimes hormonu. Tāpēc tos iesaka lietot uzturā depresijas gadījumos. Iesaku labāk ēst dārzeņus un augļus. Patiesībā visos produktos ir kaut kas labs un slikts, galvenais ir ieklausīties savā organismā un nepārspīlēt ar apēstā un izdzertā daudzumu. Noslēpums ir mērenībā. "

Statistika ir skaudra – 90 procenti cilvēku pasaulē ir pazīstami ar galvassāpēm ne tikai tāpēc, ka par tām ir dzirdējuši, bet vismaz reizi dzīvē tās izjutuši. Eksistē daudz faktoru, kas ietekmē galvassāpju tuvošanos: no hroniskām slimībām līdz hormonāliem traucējumiem un traumām. Vai esi aizdomājusies par to, ka arī konkrēts ēdiens arī var kļūt par iemeslu šai nepatīkamajai parādībai? Lūk, vairāki produkti un produktu grupas, kas varētu izprovocēt galvassāpes.

Sarkanvīns un kofeīns

Foto: Shutterstock
Jebkurš alkohols lielos daudzumos ir kaitīgs smadzenēm. Mediķi ir noskaidrojuši, ka sarkanā vīna fermenti pārmērīgi kairina nervu galiņus, tādējādi provocējot migrēnu. Turklāt zinātnieki uzskata, ka galvassāpes izraisa tanīni (miecvielas, kas uzlabo vīna garšu) un flavonoīdi (tā ir milzīga bioaktīvo vielu fenolu grupa, kas ir sastopama virknē augu atvasinātos produktos, lielākoties augļu mizās, piemēram, vīnogu un lapu epidermālā slānī (tējas lapiņās)). Turklāt, lai izvairītos no galvassāpēm, alkohola lietošanai paralēli jādzer arī daudz ūdes, jo alkohols izraisa arī organisma atūdeņošanos, bet bez ūdens organisms nevar izvadīt kaitīgās vielas, kas var izraisīt nelabumu vai galvassāpes.

Ja tu bieži ciet no galvassāpēm, ir vērts pievērst uzmanību tam, vai tu nelieto pārāk daudz kafijas, kolas vai citu dzērienu, kas satur kofeīnu. Dažādos pētījumos noskaidrots, ka cilvēki, kas lieto daudz kofeīna (500 miligramus dienā un vairāk), ir pakļauti galvassāpēm par 18 procentiem biežāk nekā tie, kas to lieto mazās devās (125 miligramus dienā). Turklāt kofeīns ir spēcīgs urīndzenošs līdzeklis, tāpēc tas veicina organisma dehidrāciju, kas, savukārt, provocē tuvojošās galvassāpes.

Atsevišķi siera veidi

Foto: Shutterstock
Gorgonzola, kamambērs un Čedaras siers – tie ir visnotaļ populāri siera veidi. Siers ir veselīgs produkts, kas ir labs kalcija avots.
Tomēr tas ir arī īsts migrēnas provokatori. Ekspertiem nav vienota viedokļa par to, kāpēc tieši siers ir biežu galvassāpju iemesls, tomēr vairums mediķu uzskata, ka visa vaina meklējama tiramīnā (tiramīns atrodams gandrīz visos garšīgajos produktos: sierā, kefīrā, kafijā, šokolādē, banānos, datelēs, sālītos un žāvētos produktos), kas veidojas, saārdoties olbaltumvielām. Jo siers ir izturētāks, jo vairāk tiramīna tas satur.

Pusfabrikāti

Foto: Shutterstock
Hotdogi, desiņas, šķiņķis un citi gaļas izstrādājumi, kas ir nokļuvuši veikalos, ne jau pateicoties eko zemnieku gādīgajām rokām, bieži vien satur vielas, kas paildzina produkta "dzīvi" – onservāntus. Viens no tiem ir nātrija nitrāts (E251), kas izsauc bioķīmiskas reakcijas smadzenēs. Galvassāpes – tas ir vismazākais ļaunums, ko mūsu organismam sagādā šī viela, turklāt galvassāpes var izraisīt arī citas uztura piedevas – piemēram, nātrija glutamīns un mākslīgais saldinātājs aspartāms. Savukārt nitrāti un nitrīti samazina asinsvadu tonusu, kas arī izraisa galvassāpes.

Vienkārši sakot, ja produktos ir pārāk daudz sāls, arī tad tie kaitē organismam un var būt par iemeslu galvas sāpēm.

Potenciāli kaitīgie produkti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mūsdienās neviens pētījums ar simtprocentīgu precizitāti nav pierādījis saikni starp šo produktu lietošanu un galvassāpēm, taču alergologi un dietologi vēl joprojām iekļauj šos produktus "potenciāli kaitīgo produktu" sarakstā.

Lai saprastu, vai šis vai cits produkts ir iemesls galvassāpēm, mediķi iesaka izveidot īpašu dienasgrāmatu. Parādoties migrēnas vai citiem galvassāpju simptomiem, ieraksti dienasgrāmatā produktus, ko iepriekš esi lietojusi uzturā. Šī vienkāršā darbība palīdzēs atklāt iespējamo saikni starp to, ko tu ēd un galvassāpēm. Biežu galvassāpju gadījumos obligāti vērsies pie ārsta, lai izvairītos no hronisku slimību iespējamības.

Vairāk par produktiem, kas var izraisīt galvassāpes, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!