Foto: Shutterstock

Pēkšņa vemšana, caureja, nespēks, paaugstināta temperatūra – tā ir tikai daļa no simptomiem, kas liecina par rotavīrusa klātbūtni organismā. Lai cīnītos un uzveiktu šo nepatīkamo slimību, ir ļoti būtiski to atpazīt un nesajaukt ar kādu citu. Iespēju īsā laikā un ļoti viegli pārvarēt šo slimību nav, tāpēc ir svarīgi zināt, gan kā rīkoties saslimstot, gan ko darīt, lai izvairītos no slimošanas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotajā informācijā par šo slimību skaidrots, ka rotavīruss ir akūta vīrusu infekcija, kas sākas pēkšņi. Tās simptomi parādās 15 stundu līdz septiņu dienu laikā pēc inficēšanās – parasti pirmajā vai otrajā dienā. Vīruss ir ļoti dzīvotspējīgs un apkārtējā vidē var izdzīvot no desmit dienām līdz pat vienam mēnesim.

Rotavīrusam ir sekojoši simptomi:

  • Vemšana, slikta dūša, sāpes vēderā;
  • Bieža vēdera izeja;
  • Galvassāpes un vājums;
  • Slikta apetīte;
  • Paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • Vienlaicīgs augšējo elpceļu iekaisums (iesnas, klepus).

Ieteikumi, lai nesaslimtu un neinficētu citus

SKPC norāda, ka imunitāte pret rotavīrusu ir nenoturīga, tāpēc ir iespējama atkārtota inficēšanās. Vissvarīgākā nozīme infekcijas izplatības ierobežošanai ir personīgās higiēnas ievērošana, piemēram, roku mazgāšana pēc katra tualetes apmeklējuma. Cilvēki, kuriem ir rotavīrusa simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, apmeklēt organizētus kolektīvus, īpaši bērnu iestādes.

Organizētos kolektīvos, piemēram, darba vietā, jāievēro tīrīšanas un dezinfekcijas režīms. Personām, kuras kontaktējas ar rotavīrusa infekcijas slimnieku, profilaktiska ārstēšana un vakcinācija netiek veikta. Zīdaiņiem, vecumā no 6 nedēļām līdz 6 mēnešiem, iespējama profilakse – vakcinācija pret rotavīrusu infekciju.

Rīcība, parādoties vīrusa simptomiem

Ģimenes ārsts un klīnikas "Alma" vadītājs Andris Lasmanis norāda, ka, parādoties rotavīrusa simptomiem, vienmēr vispirms ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, jo ir arī citas slimības, kam ir līdzīgi simptomi un to ārstēšana var būt atšķirīga. Speciālists palīdzēs saprast, kas tad īsti kait.

Ja izrādās, ka nelabo dūšu, nespēku un citus simptomus izraisa rotavīruss, ir jāatliek visi plāni un jāpaliek mājās. Lasmanis norāda, ka ir nepieciešams sekot līdzi temperatūras izmaiņām. Pirmās divas slimības dienas nevajadzētu ēst. Ir jāuzņem ļoti daudz šķidruma – divi līdz trīs litri dienā. Lasmanis iesaka dzert ūdeni, tēju vai minerālūdeni.

Lasmanis norāda, ka gadījumos, kad simptomi turpinās ilgāk par vienu dienu, papildus šķidrumam jālieto arī aptiekās nopērkams līdzeklis – rehidrons. Tas palīdzēs uzņemt nepieciešamās minerālvielas un sāļus. Slimības trešajā dienā ir jādodas pie ģimenes ārsta. Ja persona jūtas ļoti savārgusi un pie ārsta aiziet nevar, jāpiesaka mājas vizīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!