Ko nozīmē ievērot personisko higiēnu, šodien vairākumam šķiet pašsaprotami, taču vēl pirms dažiem desmitiem gadu presē mācīja, kā to darīt pareizi. Pārlapojot vecus preses izdevumus, "Rutks" 1973. gadā izdotā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" uzdūrās rakstam "Higiēna – pirmā nepieciešamība". Nospriedām, ka arī tev būs interesanti tajā ielūkoties, tādēļ publicējam tekstu, neko nemainot.

Raksts publicēts rubrikā "Tas var jūs interesēt, meitenes!" un adresēts daiļā dzimuma pārstāvēm.

Vai gan būtu jāatgādina, cik nepatīkamu iespaidu atstāj meitene, kuras mati jau pāris dienas nav kārtīgi sasukāti, seja nekopta, rokas apsārtušas un netīras, apģērbs nekārtīgs un saburzīts! Bez pārspīlējuma var sacīt, ka tāda meitene izskatās par gadiem desmit vecāka, nekā viņa patiesībā ir. Ar steigu jāmeklē ūdens, ziepes un suka!

Diemžēl dažkārt vēl ar šādām "večiņām" nākas sastapties, tādēļ, šķiet, nebūs lieki, ja vēlreiz atgādināsim elementārākās higiēnas prasības, ko ikvienai meitenei vajadzētu diendienā ievērot.

1. Ikrīta mazgāšanās nenozīmē vienīgi apslapināt seju un rokas. Ja ir iespēja, vislabāk katru rītu noskaloties remdenā dušā. Ja tādas iespējas nav, katrā ziņā kārtīgi jānomazgājas. Vislabāk to darīt ar rupju frotē cimdu vai suku.

2. Vismaz reizi nedēļā jāmazgājas vannā vai jādodas uz pirti. Sliktākā gadījumā var arī sameklēt lielu bļodu, kurā iespējams pamatīgi nomazgāties no galvas līdz kājām. Ja stipri svīstat, jālieto dezodoranti un jāmazgājas biežāk.

3. Zobu un mutes dobuma kopšana ir neatņemams veselības un labas pašsajūtas priekšnoteikums. Zobu sukai jābūt stingrai, nevis ar mīkstiem un retiem sariem. Mutes dobumu ieteicams skalot ar ūdeni, kam pievienoti daži pilieni dezinficējoša un atsvaidzinoša šķīduma.

4. Kopt rokas nenozīmē izaudzēt garus, smailus kā adatas nagus un nolaikot tos asinssarkanā krāsā. Meitenes rokām jābūt vienmēr tīrām, ar ovāli apgrieztiem nagiem. Patlaban modernas ir miesas krāsas un maigos pasteļtoņos ieturētas nagu lakas. Kādu no tām var izvēlēties arī meitenes. Nekad nestaigājiet ar apdrupušu nagu laku! Ja roku āda sausa un sprēgā, tā laiku pa laikam jāieziež ar taukainu krēmu.

5. Arī tad, ja kājās ir apavi, tām jābūt rūpīgi koptām. Kājas noteikti jāmazgā katru vakaru, nagiem jābūt īsi apgrieztiem.

6. Katrai meitenei jābūt savam dvielim un pie tam nevis vienam, bet diviem (dažādām ķermeņa daļām). Dvielis un arī frotē cimds vismaz reizi nedēļā jāmaina.

7. Tāpat ikvienai meitenei jābūt savai matu sukai, kas reizi nedēļā jāmazgā ziepju ūdenī.

8. Daži vārdi par apaviem. Nepatīkamu iespaidu atstāj netīras kurpes ar nošķiebtiem papēžiem. Apavi katru vakaru jānotīra un laikus jānes kurpniekam salabot. Tā nav tikai estētiska prasība vien – apavu kopšana palielina arī to kalpošanas ilgumu.

9. Meitenes rokassomiņai jābūt glītai un kārtīgai ne tikai no ārpuses! Arī somiņas saturam vajadzētu būt allaž nevainojamā kārtībā.

10. Un vēl pēdējā, ļoti svarīgā higiēnas prasība: katru vakaru jāmazgā zeķes un biksītes. Ar mūsdienu mazgājamajiem līdzekļiem to var izdarīt ātri un labi. Pirms gulētiešanas pārlūkojiet savu apģērbu – var būt, ka atirusi kāda vīle vai poga.

Avots: "Padomju Latvijas Sieviete", 1973. gada marts, Nr. 3 (247).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!