Foto: Shutterstock

Omega 3 taukskābēm bagātīgu produktu lietošana uzturā var mazināt nāves risku no sirdstriekas jeb miokarda infarkta, liecina jauns pētījums, kas publicēts izdevumā "JAMA Internal Medicine".

Sirds un asinsvadu slimības gadu no gada ir galvenais nāves cēlonis Latvijā, viena no tām – miokarda infarkts, kas rodas, kad tromba vai citu iemeslu dēļ nosprostojoties kādai sirds artērijai, daļa sirds muskuļa nesaņem asins apgādi un atmirst.

Par galveno veidu, kā mazināt risku piedzīvot sirdstrieku, uzskata veselīgu uzturu, un daudzi pētījumi liecina, ka īpaši svarīgi sirds veselībai ir iekļaut uzturā polinepiesātinātās omega 3 taukskābes, vēstī "Medialnewstoday".

Ir gan arī pētījumi, kuros apšaubīta omega 3 taukskābju būtiskā loma sirds veselības uzturēšanā, un daži no tiem liecina, ka zivju eļļa kā uztura bagātinātājs nepazemina nevēlamu sirds notikumu risku.

Omega 3 taukskābes ir neaizstājamās taukskābes, proti, tās netiek sintezētas cilvēka organismā un tās iespējams uzņemt tikai ar uzturu. Tās ir nepieciešamas daudzu organisma funkciju nodrošināšanai, tai skaitā asins recēšanai, gremošanai, muskuļu aktivitātei, šūnu dalīšanās un augšanas procesiem.

Treknas zivis, piemēram, lasis, forele, tuncis, sardīnes un anšovi, ir galvenais omega 3 taukskābju – eikozānpentakarbonskābes (EPA) un dokosaheksaēnskābes (DHA) – avots uzturā. Labi omega 3 taukskābju avoti ir arī zaļie lapu dārzeņi (spināti, kāposti, ziedkāposti, Briseles kāposti, kale kāposti, salāti utt.), rieksti, jo īpaši valrieksti, un dažas augu eļļas (linsēklu, rapšu, sojas utt.), kas satur alfalinolēnskābi (ALA).

Minēto pētījumu vadīja pētniece Liāna Delgobo (Liana C. Del Gobbo) no Stenfordas Universitātes Medicīnas skolas Kardiovaskulārās medicīnas nodaļas, kura kopā ar kolēģiem bija nospraudusi mērķi noskaidrot, kā omega 3 taukskābes ietekmē sirds veselību. Pētījuma gaitā zinātnieki koncentrējās uz to, kā ar jūras veltēm un augu valsts pārtiku uzņemtas omega 3 taukskābes ietekmē risku mirt no miokarda infarkta.

Komanda analizēja 19 pētījumu datus, kuros kopumā piedalījušies 45 637 cilvēki no 16 valstīm, tajā skaitā ASV, Lielbritānijas, Itālijas, Norvēģijas un Austrālijas. No šiem cilvēkiem laika gaitā 7973 pirmo reizi bija piedzīvojuši sirdslēkmi, kuras dēļ 2781 bija gājuši bojā.

Pētnieku komandai, apkopojot datus, izdevās noskaidrot, ka cilvēkiem, kuru asinīs ir augsts ar jūras veltēm un augu valsts produktiem uzņemto omega 3 taukskābju līmenis, ir par aptuveni 10 procentiem mazāks risks mirt no miokarda infarkta, salīdzinājumā ar tiem, kuriem ir zems omega 3 taukskābju līmenis.

Tajā pašā laikā pētniekiem neizdevās konstatēt, ka augsts omega 3 taukskābju līmenis asinīs mazinātu risku vispār piedzīvot sirdslēkmi, kas, pēc zinātnieku domām, norāda, ka pastāv īpašs mehānisms, kā omega 3 taukskābes ietekmē risku mirt no miokarda infarkta. Zinātnieku komanda ir pārliecināta, ka omega 3 taukskābju uzņemšanai ar pārtiku ir būtiska loma sirds veselībā.

Pētnieki arī ņēmuši vērā, ka rezultātus var ietekmēt tādi blakusfaktori kā vecums, dzimums, rase, tautība, diabēta esamība, aspirīna vai holesterīna mazinošu zāļu lietošana. Apkopojot visus datus, rezultāti palikuši nemainīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!