Foto: Shutterstock

Pēc ziemas perioda mūsu āda ir kļuvusi sausāka un raupjāka, tāpēc pavasaris ir īstais laiks, kad ādu pabarot ne tikai ārēji, bet arī parūpēties par to, izvēloties pareizu uzturu.

Āda vēlas tikt palutināta ar kaut ko svaigu un vitamīniem bagātu, tāpēc, ja vēlies saglabāt vispārējo veselību, tai skaitā savas ādas veselību, pievērs uzmanību vitamīnu uzņemšanai.

Ja izvēlēsies pārtiku, kas nodrošina tavu ķermeni ar vitamīniem un minerālvielām, āda uzņems nepieciešamo ūdens daudzumu un tiks mitrināta. Tev savukārt nebūs jāraizējas par kritiski sausu un plēkšņainu ādu, ja vien tas nebūs saistīts ar citām veselības problēmām.

Portāls www.livestrong.com ir apkopojis piecus svarīgākos vitamīnus, kas ir nepieciešami ādas veselībai un cīņai ar sausu ādu. Uzzini, kas tie ir un ar kādiem produktiem tos uzņemt savā organismā.

A vitamīns

Foto: Shutterstock

Lai saglabātu labu veselību, ādai ir nepieciešams A vitamīns - antioksidants, kas aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem - vielas, kas var bojāt šūnas. Ja ķermenī nav pietiekami daudz A vitamīna, uz ādas var parādīties izsitumi.

Lai palīdzētu ādai saglabāt mitrumu, izvēlies augļus un dārzeņus, kas ir bagāti ar šo ādai nepieciešamo vitamīnu - melones, marakujas, tomāti, saldie kartupeļi, burkāni un spināti.

C vitamīns

Foto: Shutterstock

Ja tava āda ir sausa un raupja, tas nozīmē, ka organismā ir C vitamīna deficīts.
Lai atjaunotu ziemas sezonā zaudēto ādas gludumu un elastību, ēd augļus un dārzeņus, kas bagāti ar C vitamīnu, piemēram, apelsīnus, papaijas, brokoļus un kāpostus.

Vislielākais šī vitamīna avots būs eksotiskais auglis guava – tā satur piecas reizes vairāk C vitamīnu kā apelsīni.

Vitamīns B6

Foto: Shutterstock

B6 vitamīna trūkums visvairāk izpaužas tieši ap mutes zonu – tā kļūst sausa un sāk plaisāt mutes stūrīši. Lai cīnītos ar šīm nepatīkamajām problēmām, iekļauj savā uzturā avokado, banānus, marakujas un vīnogas.

B6 vitamīnu satur arī brokoļi, Ķīnas kāposts, zaļie pipari, saldie kartupeļi, gaļa, zivis un mājputni.

Niacīns jeb B3 vitamīns

Foto: Shutterstock

Niacīnam ir būtiska nozīme ādas veselības saglabāšanā, tai skaitā ādas mitrināšanā. Niacīna trūkums var novest pie niezošas, plēkšņainas ādas, kā arī tā var iekaist un kļūt raupja.

Lai samazinātu risku saslimt ar dažādām ādas slimībām, ieteicams ēst ar niacīnu bagātu pārtiku, piemēram, olas, mājputnu gaļu, zivis, gaļu, graudaugus un riekstus.

Riboflavīns jeb B2 vitamīns

Foto: Shutterstock

Pietiekams riboflavīna daudzums uzturā palīdzēs pabarot un mitrināt sausu ādu. Ja uz ādas ir parādījušies izsitumi vai pamani ieplaisājušus mutes stūrus, tas liecina par riboflavīna trūkumu organismā.

Uzņem riboflavīna saturošus produktus - piena produktus, gaļu, lapu salātus, maizi un graudu pārslas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!