Foto: Shutterstock
Kūkas, picas, saldējums, konfektes un pat cīsiņi – šie un daudzi citi gardumi ir aizliegtais auglis cilvēkiem, kuriem ir celiakija, neārstējama gremošanas sistēmas slimība, kuras dēļ mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešos, rudzos un miežos esošas olbaltumvielas, kas celiakijas slimniekiem izraisa tievās zarnas bārkstiņu bojāeju. Atmirstot bārkstiņām, ir apgrūtināta uzturvielu uzsūkšanās un attīstās citas slimības.

Sestdien, 21.maijā, atzīmējot Pasaules celiakijas dienu, Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrība "Gluten-Free Experts" kopā ar šefpavāra Māra Astiča vadīto Restorānu servisa skolu bērniem un pieaugušiem ar celiakiju rīko "Picu ballīti", kurā nebūs aizliegtu produktu un ēdienu, informēja biedrības vadītāja Irina Rubinčika. Bezglutēna picas cepšanas meistarklasi vadīs kulināre Renāte Rone. Celiakijas slimnieki varēs baudīt arī bezglutēna "kapkeikus" un braunijus.

Celiakija īpaši smagu psiholoģisko slogu uzliek bērniem, jo viņi nevar baudīt kopīgās maltītes ar vienaudžiem un ir spiesti atteikties no saldajām balvām sabiedriskajos pasākumos. Pasākuma mazajiem apmeklētājiem būs iespēja vērot īpašu burbuļšovu un piedalīties ekoloģiskā radošajā darbnīcā, kur mācīs, kā no plastmasas maisiņiem izgatavot mākslas darbus.

Pasākums norisināsies sestdien, 21. maijā, no pulksten 11 līdz 14 Restorānu servisa skolā Rīgā, Valkas ielā 1a. Tā laikā bez maksas varēs saņemt informatīvu plakātu, kurā uzskaitīti visi bezglutēna diētā aizliegtie un atļautie produkti.

Biedrības biedriem par dalību pasākumā jāmaksā simboliskā maksa – 2 eiro; tiem, kas nav biedri, – 5 eiro.

Biedrības "Gluten-Free Experts" mērķis ir panākt, lai Latvijas celiakijas pacientiem būtu pieejami droši vietējo ražotāju bezglutēna produkti. Biedrība ir izstrādājusi "Bezglutēna pārtikas produktu ražošanas standartu" un piedāvā apmācības pārtikas industrijas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!