Foto: Shutterstock
20. oktobrī, kad atzīmē Pasaules osteoporozes dienu, Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācija no pulksten 14.30 līdz 18.00 aicina uz bezmaksas izglītojošu pasākumu Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Osteoporoze ir hroniska un progresējoša kaulu slimība, kurai raksturīgs pazemināts kaulu minerālais blīvums un palielināts kaulu lūzumu risks.

Pasākuma gaitā paredzētas izglītojošas lekcijas un diskusijas, kuru laikā apmeklētāji uzzinās osteoporozes ārstēšanas aktualitātes, kā arī varēs iepazīties ar fiziskām aktivitātēm osteoporozes mazināšanai. Ikviens šajā dienā varēs uzzināt vairāk par osteoporozi, tās riska faktoriem, profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu. Pasākuma apmeklēšanai nav iepriekš jāpiesakās.

Pasākuma svinīga atklāšana notiks pulksten 15. Pulksten 15.05 Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents Ingvars Rasa stāstīs par osteoporozes ārstēšanas aktualitātēm Latvijā. Pēc tam sekos vingrojumu un fizisko aktivitāšu demonstrējumi rehabilitoloģes Gunas Vītoliņas vadībā.

Pulksten 15.30 ārste interniste, žurnāla "Kaulu Veselība" redaktore Maija Mukāne stāstīs par osteoporozes riska faktoriem un D vitamīna nozīmi ārstēšanā. Savukārt pulksten 16 reimatoloģe, interniste un osteoporozes speciāliste Signe Zelča runās par vēl viena svarīga elementa – kalcija – nozīmi osteoporozes ārstēšanā un kaulu blīvuma noteikšanu ar osteodensitometriju.

Pulksten 16.30 nefroloģe Ināra Adamsone pievērsīsies osteoporozes ārstēšanas jautājumiem, bet pulksten 17 traumatologs ortopēds Viktors Vestermanis runās par ķirurģijas izmantošanu osteoporozes ārstēšanā.

Pasākuma noslēgumā pulksten 17.30 notiks vingrojumu un fizisko aktivitāšu demonstrējumi rehabilitoloģes Kristīnes Smilgas vadībā.

Izglītojošais pasākums notiks Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Rīgā, Antonijas ielā 1. To apmeklēt aicināts ikviens.

Daži būtiski fakti par osteoporozi

  • Ar osteoporozi slimo vairāk nekā 200 miljoni pacientu pasaulē.
  • Trešdaļai sieviešu un piektdaļai vīriešu pēc 50 gadu vecuma var notikt kaula lūzums osteoporozes rezultātā.
  • Katras trīs sekundes pasaulē notiek kaulu lūzums osteoporozes dēļ.
  • Savlaicīgi diagnosticējot un ārstējot osteoporozi, kaulu lūzumu risks samazinās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!