Lai noteiktu, vai audzējs ir labdabīgs vai ļaundabīgs, mamogrāfijas uzņēmumos jāspēj ieraudzīt noteiktas pazīmes. Radiologiem nepieciešami daudzi gadi, lai piešautu aci šim uzdevumam, un, neskatoties uz pieredzi un attīstītajām tehnoloģijām, viņi joprojām reizēm mēdz kļūdīties.

Iespējams, šajā procesā jāiesaista baloži! Jā, jā, putni! Pētījumā, kas publicēts "PlosOne", apgalvots, ka baložus iespējams apmācīt mamogrāfijas attēlos atšķirt labdabīgu un ļaundabīgu veidojumu audus, vēstī DailyMail.com. Mamogrāfija ir krūts audu izmeklēšana ar rentgena stariem. To uzskata par efektīvāko metodi, lai savlaicīgi atklātu krūts vēzi vai kādas citas ar krūts veselību saistītas problēmas.

"Šo attēlu "lasīšana" prasa īpašu uztveres "izsmalcinātību"," skaidro eksperimentā iesaistītais Edvards Vasermans (Edward A. Wasserman), psihologs, kurš pēta cilvēku un dažādu dzīvnieku izziņas spēju atšķirības, no Indiānas Universitātes (ASV).

Lai veiktu eksperimentu, balodis (pavisam pētījumā piedalījās astoņi putni) tika ievietots nelielā, speciālā konteinerā, kas bija aprīkots ar barības granulu dozatoru un skārienjutīgu ekrānu, kurā demonstrēja attēlus.

Sākumā, apskatot attēlus, baloži tikai 50 procentos gadījumu spēja izvēlēties to mamogrāfijas attēlu, kur attēlots ļaundabīgs audzējs. Tomēr pēc dažām dienām treniņu viņu precizitāte pieauga līdz 85 procentiem.

Lai pārliecinātos, ka putni vienkārši neiegaumē attēlus, zinātnieki rādījuši tuvāk "pievilktus" uzņēmumu fragmentus, citādi sagrieztus attēlus, kā arī pavisam jaunus attēlus. Rezultāti bija tikpat labi.

"Mēs esam ļoti priecīgi par šiem rezultātiem," Vasermans sacījis "Discover Magazine". "Mēs nesākām šo visu, no putniem gaidot ļoti daudz, bet rezultāti ir labāki, nekā mēs būtu varējuši iedomāties."

Nav gan gaidāms, ka pēc šī pētījuma radiologus sāks masveidā nomainīt ar baložiem. Daudz lielāka ir iespējamība, ka kādudien cilvēkus šajā darbā nomainīs roboti. Taču šī eksperimenta rezultāti var palīdzēt jaunu tehnoloģiju izveidē, kas "lasīs" mamogrāfijas uzņēmumus.

Ar pētījumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!