Foto: Publicitātes attēls

8. aprīlī modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" atklātajā Krūšu pašpārbaudes punktā pirmajās tā darbības dienās pat veidojās rindas – sieviešu interese par bezmaksas iespēju apgūt krūšu pašpārbaudes metodi tiešām ir liela, un tā ir laba ziņa, jo, tieši pateicoties regulārai krūšu pašpārbaudei, visbiežāk laikus tiek atklāts krūts vēzis, portālam Rutks.lv pastāstīja sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Āboltiņa.

Krūšu pašpārbaudes punkts atklāts informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ietvaros un tajā sievietes speciālistu (ginekoloģijas rezidentu) vadībā bez maksas var pārbaudīt krūtis, kā arī apgūt krūšu pašpārbaudi. Pašpārbaudes punktā iespējams iztaustīt arī speciāli izveidotu mulāžu – krūts atveidojumu ar veidojumiem. Tas ļauj sievietei labāk saprast, kādas izmaiņas mēdz notikt krūtīs, kurām jāpievērš uzmanība.

"Aicinu sievietes būt vērīgākām, drosmīgākām, bet vīriešus – uzmanīgākiem pret savām sievām, meitām, mammām," atklājot šī gada krūts veselības informatīvo kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Foto: Publicitātes attēls

Onkoloģe Sarmīte Baltkāje un Latvijas Onkologu asociācijas prezidents, profesors Jānis Eglītis uzsvēra, ka krūts vēzis ir biežākā onkoloģiskā slimība sieviešu vidū, turklāt pacientes kļūst arvien jaunākas.

"Sievietēm jebkurā vecumā ir ārkārtīgi svarīgi veikt pašpārbaudi reizi mēnesī. Onkoloģijas centra krūts ķirurģijas nodaļā tiek operētas meitenes vidusskolas vecumā. Viņām, par laimi, ir labdabīgi veidojumi, taču meitenēm jau skolas vecumā ir jāapgūst krūšu pašpārbaude," pauda daktere Baltkāje, piebilstot, ka reizi gadā vidusskolas klasēs nepieciešama lekcija ar praktiskiem padomiem, kā un kas veicams.

Tāpat onkoloģe uzsvēra, ka dzīve nebeidzas 70 gadu vecumā un pērn krūts audzējs atklāts divām dāmām ap 90 gadu vecumu. "Tas nozīmē, ka krūšu izmeklēšanu, arī ar mamogrāfijas metodi, nepieciešams veikt līdz mūža galam."

Par krūšu pašpārbaudes nepieciešamību pārliecināts ir arī profesors Jānis Eglītis, norādot, ka 70–80 procentos gadījumu sieviete pie ārsta dodas tāpēc, ka pati sataustījusi veidojumu krūtī. Tieši tāpēc informatīvās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ietvaros atklāts Krūšu pašpārbaudes punkts.

Punkts atrodas modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" Mūkusalas ielā 71 un ir atvērts ik dienu līdz pat 22. maijam.

Darba dienās krūšu pašpārbaudes punkts ir atvērts kā informācijas telpa, kur sieviete var paņemt informatīvos materiālus par veselības veicināšanu, tai skaitā krūšu pašpārbaudi. Katru dienu apskatei pieejama arī fotoizstāde "Turpināt dzīvot… skaisti!" – iedvesmojoši stāsti par sievietēm, kuras uzvarējušas krūts vēzi. Sadarbībā ar "Latvijas Pastu" katru dienu ikvienam ir iespēja nosūtīt pastkarti sev mīļai sievietei bez maksas, aicinot rūpēties par savu krūšu veselību.

Speciālistu konsultācijas pieejamas nedēļas nogalēs no pulksten 13 līdz 19. Jau pirmajās Krūšu pašpārbaudes punkta darbības dienās – 8., 9. un 10. aprīlī bija vērojama liela sieviešu interese un tika veidota pieraksta rinda pie speciālista, lai iemācītos veikt krūšu pašpārbaudi.

Foto: Publicitātes attēls

"Krūšu pašpārbaudei jākļūst par jebkura vecuma sievietes ikmēneša rituālu. Katra šāda pārbaude sievietei dos pārliecību un labu pašsajūtu," atklāšanas pasākumā sacīja Latvijas Ginekologu un dzemdību asociācijas prezidente Dace Matule. "Mūsdienās krūtis ir mainījušās, jo mums vairs nav desmit bērnu, kuri cits pēc cita jāzīda. Krūtīs mainījusies asinsrite, ir traucēta mikrocirkulācija, turklāt mēs, sievietes, esam kļuvušas bēdīgākas, staigājam salīkušiem pleciem… Veicot krūšu pašpārbaudi, mēs glāstām savas krūtis, paduses, tādā veidā tās maigi izmasējot. Šādi ir iespējams uzturēt normālu limfas un asinsrites mikrocirkulāciju."

Matule uzsvēra, ka krūšu pašpārbaude nenozīmē tās taustīt, lai atrastu vēzi. "Aicinu reizi mēnesī iztaustīt krūtis uz veselību!"

Atceries – krūšu pašpārbaude jāveic reizi mēnesī pirmajā nedēļā pēc mēnešreizēm vai sievietei menopauzē vienā un tajā pašā mēneša datumā katru mēnesi. Elektroniskā formā informācija par krūšu pašpārbaudi un citi noderīgi materiāli pieejami interneta vietnē www.pārbaudikrūtis.lv.

Kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" jau sesto gadu organizē Latvijas Basketbola savienība un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība "Vita".

Tradicionāli aprīlī sievietes tiek mudinātas rūpēties par savu veselību, veicot krūšu pārbaudes. 28. maijā iecerēts svinēt Krūšu veselības dienu, kad ikviens no pulksten 13 tiek aicināts uz pasākumiem pie Brīvības pieminekļa. Krūšu veselības diena noslēgsies ar draudzības gājienu uz "Arēna Rīga", kur pulksten 17 visi interesenti varēs vērot labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Jaunzēlandes sieviešu izlasēm. Ieeja spēlē, kā ierasts, ir bezmaksas. Draudzības gājiens sāksies pulksten 15 pie Brīvības pieminekļa.

Plašāka informācija par kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" mājaslapā www.pārbaudikrūtis.lv, kā arī kampaņas Facebook profilā un Draugiem.lv profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!