Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētījumi liecina, ka aptuveni 5–10 procenti sieviešu reproduktīvajā vecumā cieš no policistisku olnīcu sindroma (PCOS), taču diagnosticēts tas tiek mazāk nekā pusei. Tas nozīmē, ka miljoniem sieviešu visā pasaulē un, iespējams, tūkstoši Latvijā nemaz nezina, ka viņām ir PCOS, stāsta biedrības "PCOS māsas" pārstāve Zane Bērziņa.

Konsultē ginekoloģe Dace Deližanova.

Ja tev kādu mēnesi ir iztrūkušas menstruācijas (bet tu labi zini, ka neesi stāvoklī) vai arī tev pēkšņi sāk parādīties pinnes, it kā būtu atgriezušies pusaudžu gadi – iespējams, pie vainas ir stress. Taču tam var būt arī nopietnāks iemesls, piemēram, policistisko olnīcu sindroms, ko izraisa hormonu līdzsvara traucējumi, kā rezultātā tavas olnīcas ir kā nosētas ar maziem izaugumiem jeb cistām. PCOS var būt iemesls tam, ka tu nespēj palikt stāvoklī, lai kā censtos, vai arī netiec vaļā no liekajiem kilogramiem, neskatoties uz sporta zālē pavadītajām stundām un visām izmēģinātajām diētām.

Septembris visā pasaulē ir PCOS modrības mēnesis, kura ietvaros ārsti un PCOS pacientes apvienojošas un pārstāvošas organizācijas uzrunā sievietes, aicinot pievērst uzmanību savai pašsajūtai un ieplānot vizīti pie ginekloga, lai pārbaudītu veselības stāvokli.

"Ārsts veiks sonogrāfisko izmeklēšanu un pilnai diagnozei nozīmēs arī bioķīmiskus un hormonālus izmeklējumus, lai aizdomu par PCOS esamību gadījumā atrastu iespējamo slimības cēloni – vai tās ir pašas olnīcas, metabolisma traucējumi vai virsnieru slimība," norāda daktere Deližanova.

Lūk, dažas tipiskākās, bet ne tik acīmredzamās hormonu līdzsvara traucējumu pazīmes! Ja kāda no tām skārusi arī tevi, noteikti pastāsti par to savam ginekologam.

Menstruālā cikla traucējumi

Neregulārs menstruālais cikls vai menstruāciju trūkums ir galvenās PCOS pazīmes. Menstruālais cikls ir ļoti svarīgs rādītājs, jo tas vēstī, cik labi darbojas tava vielmaiņa. Pārlieks tievums, liekais svars vai stress var būt cēloņi neregulāram ciklam. Neregulāras menstruācijas vai vairāku ciklu iztrūkums var būt pazīme, ka tev ir hormonu līdzsvara traucējumi, piemēram, PCOS. Katrā ziņā menstruālā cikla traucējumi jāuztver kā brīdinājuma signāls – laiks pieteikties vizītē pie ginekologa.

Ķermeņa apmatojums neierastās vietās

PCOS gadījumā olnīcas ražo pārmērīgi daudz vīrišķo hormonu, ko sauc par androgēniem. Šie hormoni stimulē apmatojuma augšanu. Taču runa nav par apmatojumu uz galvas. Apmatojums sāk augt dīvainās vietās, piemēram, uz krūtsgaliem, augšstilbu iekšpusē un vēdera – vietās, kur sievietēm parasti apmatojuma nav daudz.

Pinnes

Augsts androgēnu līmenis izraisa arī pinnes jeb akni. Hormoni veicina sebuma jeb tauku dziedzerīšu sekrēta izstrādāšanos, bet pārmērīga tauku veidošanās un vecās, atmirušās ādas šūnas veicina poru aizsprostošanos. Sebumā savairojas baktērijas, un rodas ādas iekaisums, kas izpaužas piņņu veidā.

Vēders kļūst lielāks

Neizskaidrojams un pastāvīgs svara pieaugums, īpaši tauki ap vēderu, ir tipiska hormonu līdzsvara traucējumu pazīme. Lai arī ne vienmēr ir pilnīgi skaidrs, kādai vainai šis svara pieaugums ir simptoms, taču iespējams, ka tas ir insulīna rezistences dēļ. Ja sievietei ir PCOS, organisms nespēj adekvāti reaģēt uz ar barību uzņemto cukuru – šādu stāvokli sauc par insulīna rezistenci. Ja tev ir insulīna rezistence, tavām olnīcām ir jāstrādā ļoti smagi, un organismam ir jāsaražo ļoti daudz insulīna, lai pazeminātu cukura līmeni asinīs. Tas var būt cēlonis svara pieaugumam, izraisot vēdera aptaukošanos. Sievietēm ar PCOS ir lielāks risks saslimt ar cukura diabētu.

Auglības traucējumi

Hormonu līdzsvara traucējumi negatīvi ietekmē ovulāciju, bez kuras savukārt nevar iestāties grūtniecība. Tāpēc nav brīnums, ka PCOS ir viens no galvenajiem neauglības iemesliem. Saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem, PCOS vainojams pie 70 procentiem neauglības problēmu to sieviešu vidū, kurām ir ovulācijas traucējumi.

Biedrība "PCOS māsas" izveidojusi tīmekļa vietni www.meitenesnepadodas.lv, kurā vienkāršā un saprotamā valodā skaidroti PCOS simptomi, sekas, kā arī ārstēšanas un profilakses iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!