Foto: Shutterstock

Mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez mobilajiem telefoniem. Tie atvieglo daudzus uzdevumus, ir gan palīgi izklaidēs, gan daudz kur citur, tomēr jācenšas pārāk neaizrauties ar to izmantošanu un jāapzinās, ka arī viedtālruņi var kaitēt veselībai, ja tos lieto pārāk daudz vai, nedomājot par sekām. Lūk, piecas lietas, par ko aizdomāties aicina portāls goodhousekeeping.com.

1. Infekciju perēklis

Telefons ir netīrs. Tiešām netīrs. Tas ir noklāts mikrobiem un baktērijām, kas var izraisīt gan pinnes, gan izsitumus un arī pārnēsāt vīrusus – iedomājies, cik bieži atstāj savu telefonu, piemēram, darba vietas labierīcībās uz izlietnes malas vai citās tikpat “tīrās” vietās, nemaz nerunājot par netīrumiem un baktērijām, kas ir uz rokām, atbildot uz telefona zvanu kaut vai sabiedriskajā transportā vai veikalā pie kases. Tāpēc telefonu noteikti vajadzētu regulāri notīrīt, piemēram, ar alkoholā samērcētu vates tamponu, noslaukot ekrānu tā, lai šķidrums neiekļūst atverēs un to nesabojā.

2. Tas neļauj gulēt

Kā zināms regulārs, kārtīgs un pietiekami ilgs miegs miegs ir viens no veselības un skaistuma stūrakmeņiem. Ja gultā vai tās tuvumā naktī turi viedtālruni, diez vai izdosies nodrošināt kārtīgu atpūtu. Gan zilā gaisma, ko tas izstaro, gan skaņas un vibrācijas traucē izgulēties, bet pēc tam no rīta būs grūtāk koncentrēties, āda izskatīsies blāva, un acis apsārtušas. Vai pārliecinājām tevi izslēgt telefonu naktī, un nolikt to malā?

3. Kaitē jūtīgai sejas ādai

Daudz lietojot, telefoni sakarst, kas var radīt apsārtumus un liekus kairinājumus jūtīgai ādai. Nevajadzīgais karstums var provocēt un jaukt normālo melanīna ražošanu ādā, radot  tumšākus plankumus uz sejas, ko būs grūti novērst.

4.Tas var radīt grumbas un bojā redzi

Īpaši, ja redze jau tā nav pārāk laba, bieža sīkā teksta lasīšana bojā redzi (sevišķi, lasot tos tumsā), kā arī liek samiegt acis, kas pēc kāda laika rezultēsies grumbiņās. Turklāt, regulāri lūkojoties uz leju un lasot, visai ātri var iedzīvoties sprandas, plecu un muguras sāpēs un problēmās. Tādēļ, kaut ko lasot un rakstot telefonā, centies par šīm lietām atcerēties un turēt tālruni augstāk, kā arī pārliecināties, lai telpā būtu pietiekami gaišs.

5. Var izraisīt alerģiju

Pētījumi rāda, ka, ja cilvēkam ir izteikta jūtība pret tādiem alergēniem kā niķelis, kobalts vai hroms, lietojot tālruni, kura izgatavošanā izmantoti šie materiāli, var attīstīties tā sauktais mobilā tālruņa dermatīts – āda var iekaist un rasties izsitumi. Tomēr lielākoties uztraukumam nav pamata, jo, piemēram, iPhone un lielākajai daļai citu viedtālruņu šie materiāli netiek izmantoti, un testos tie nav uzrādījuši niķeļa un kobalta klātbūtni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!