Foto: Shutterstock

Otrdien, 27. septembrī, apstiprināts Ministru kabineta rīkojuma projekts, kas paredz piešķirt Veselības ministrijai papildu finanšu līdzekļus 6, 3 miljonu eiro apmērā kompensējamo medikamentu un ārvalstīs sniegto pakalpojumu apmaksai, informēja ministrijas pārstāve Agnese Zarāne.

Papildu līdzekļi tiks piešķirti, lai nodrošinātu pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, kurus pilnībā vai daļēji apmaksā valsts, kā arī lai nodrošinātu norēķinus par citās Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs un Šveicē sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem Latvijas sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros apdrošinātām personām.

Paredzēts, ka 4,2 miljoni eiro tiks piešķirti, lai daļēji segtu deficītu kompensējamo medikamentu un medicīnisko ierīču apmaksai. Zāļu iegādes kompensācijas sistēma nodrošina pacientiem iespēju saņemt noteiktu slimību ārstēšanai nepieciešamos medikamentus un medicīniskās ierīces 100, 75 vai 50 procentu kompensācijas apmērā. Šobrīd astoņu mēnešu zāļu iegādes izdevumu izpilde ir lielāka nekā plānotais apjoms, tāpēc ir nepieciešams savlaicīgi segt daļēju līdzekļu deficītu ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijai, skaidro Zarāne.

Tādēļ, lai mazinātu finanšu deficītu izdevumu segšanai zāļu kompensācijas sistēmas ietvaros un mazinātu budžeta slogu 2016. gadā, ir nepieciešams novirzīt papildu finanšu līdzekļus attiecīgajai jomai. Papildu 4,2 miljonu eiro novirzīšana kompensējamo zāļu apmaksai nodrošinātu kompensējamos medikamentus un medicīnas ierīces 26,4 tūkstošiem pacientu.

Savukārt 2,1 miljonu eiro no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plānots novirzīt daļējas apmaksas nodrošināšanai par Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas kompetento institūciju iesniegtajiem rēķiniem par Latvijas iedzīvotājiem Eiropas Savienības (ES) sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Pieaugot personu aktivitātei veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā ES sociālā nodrošinājuma sistēmu ietvaros, attiecīgi pieaudzis no citām ES dalībvalstīm saņemto rēķinu skaits par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Līdz ar to ir nepieciešami papildu finanšu līdzekļi attiecīgo izdevumu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!