Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau divus mēnešus Latvijā darbojas sistēma, kas pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību ļauj tikt uz konsultāciju pie onkoloģijas speciālista ne vēlāk kā desmit dienu laikā. Tā nosaukta par "zaļo koridoru" un paredz ciešu ģimenes ārstu un onkoloģijas speciālistu sadarbību ar mērķi ļaut pacientam nokļūt pie nepieciešamā speciālista pēc iespējas ātrāk.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Aija Lietiņa informē, ka "zaļais koridors" darbojas no 2016. gada 1. oktobra. Sistēma paredz, ka, ja radušās aizdomas par vēzi, pacientu uz konsultāciju pie onkoloģijas speciālista, zvanot pa speciālu tālruņa numuru, piesaka ģimenes ārsts. Zvanu pieņem un reģistrē ārstniecības iestādes administrators, vajadzības gadījumā sniedzot arī konsultāciju par neskaidriem jautājumiem. Onkoloģijas centrā katru dienu caur "zaļo koridoru" nokļūst 20 pacienti.

Izvērtējot pirmos divus "zaļā koridora" darbības mēnešus, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide norāda: "Pirmajās nedēļās, protams, ģimenes ārstiem bija dažādas neskaidrības, bet mēs ģimenes ārstus informējam par to, un domāju, ka viss lēnām iestrādāsies. Pirms diskusijas Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ģimenes ārstiem bija izsūtījusi aptauju, lūdzot novērtēt, kā pašlaik darbojas "zaļais koridors". Ārsti atzīmēja, ka telefoni ir sazvanāmi acumirklī un ir ļoti laba komunikācija. Tāpat visi pacienti tiešām ātri tiek uz konsultāciju, un līdz šim neviens nav "atbumbots"."

Austrumu slimnīcas Ambulatorās daļas administratore Silvija Beikerte, kas pieņem ģimenes ārstu zvanus, atklāja, ka šo mēnešu laikā izveidojusies ļoti laba komunikācija ar ģimenes ārstiem un palīdzību sniedz visiem atkarībā no pacienta vajadzībām un iespējām: "Vienmēr pajautāju arī pacienta vecumu un, no kurienes viņš ir, jo nav nozīmes pacientu no Valkas pierakstīt astoņos no rīta. Vieta atrodas vienmēr."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!