Foto: DELFI

Vēzis ir uzskatāms par mūsdienu pasaules mēri. Tā ir nopietna, hroniska slimība, kas izmaina pacienta dzīvi un bieži var būt arī letāla. Neskaitāmos pētījumos pierādīts, ka ļoti nozīmīgs faktors gan profilaksei, gan cīņai ar onkoloģiskām slimībām ir pareiza pārtika. Lūk, vairāki produkti, kuru nozīmīgums šajā cīņā ir pierādīts.

Burkāni

Foto: Shutterstock

Pētījumi liecina, ka burkāni samazina risku saslimt ar plaušu, krūts un zarnu trakta vēzi. Burkāni satur falkarinolu, kam ir pretvēža iedarbība. Tāpat tajos ir beta karotīns, kas ir svarīgs, jo organismā pārveidojas par A vitamīnu. Proti,
vitamīns A
un burkānos esošie antioksidanti aizsargā ādu no kaitīgo ultravioleto staru ietekmes. Tāpat beta-karotīns aizkavē arī šūnu novecošanu, kas svarīgs vēža ārstēšanai un profilaksei.
Lielisks dzēriens ar pretvēža iedarbību, kas palīdz stiprināt imunitāti, ir burkānu, biešu un ābolu sulas kokteilis.

Saulespuķu un citas sēklas


Saules puķu sēklas ir ne tikai garda uzkoda, bet tām ir augsta bioloģiskā un enerģētiskā vērtība. Tās satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, no šķiedrvielas, kā arī aminoskābes, lipīdus, polipiesātinātas taukvielas, vitamīnus В, D, Е, РР, kāliju, kalciju, magniju, fosforu. Saulespuķu sēkliņas veicina taukvielu maiņas normalizēšanu, sliktā holesterīna satura samazināšanos organismā, aptur aterosklerozes attīstību, tām ir antikancerogēna iedarbība, kā arī tajās esošās vielas piedalās organisma aizsardzībā pret ultravioleto starojumu.Īpaši veselīgs būs ķirbju un saulespuķu sēklu maisījums, kurā ir liels E vitamīna daudzums un kas palīdz kavēt vēža šūnu veidošanos.

Paprika


Paprika ir viens no labākajiem C vitamīna avotiem. Tas stiprina imunitāti un neitralizē toksīnus. Pastāv uzskats, ka vēža pacientiem nepieciešams dienā uzņemt divus līdz 10 gramus dienā. Viena liela sarkanā paprika satur aptuveni 250 miligramus C vitamīna, bet salīdzinājumam apelsīns – ap 65 miligramus.

Treknās zivis


Tās satur omega 3 taukskābes, kas ir ļoti svarīgas gan sirds un asinsvadu slimību profilaksei un ārstēšanai, gan vēža ārstēšanai. Bez izņēmuma visas jūras veltes ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, kas palīdz cīņai ar vēzi, tāpat tās arī satur selēnu, kas būtiski stiprina imūnsistēmu.
Tāpat omega 3 palīdz aizkavēt DNS izmaiņas un līdz ar to vēža šūnu veidošanos. Jāpiebilst, ka ilga termiska apstrāde iznīcina veselīgās vielas, tāpēc vislabāk zivis lietot termiski neapstrādātas vai apstrādātas īsu laiku.Daudz omega 3 satur arī linsēklas.Arī zivis satur A vitamīnu, kas, kā jau minēts, ir ļoti nozīmīgs cīņai ar vēzi. Īpaši svarīgi zivis ēst, lai mazinātu krūts, prostatas un zarnu vēzi.

Avokado


Nesaslimt ar vēzi var palīdzēt arī avokado! Pētījumi atklāj, ka avokado var samazināt iespēju saslimt ar noteiktiem vēža veidiem, tāpēc sāciet to ēst pēc iespējas ātrāk. Tajā ir nepiesātinātie tauki. Avokado pazemina sliktā holesterīna līmeni.Zinātnieki uzskata, ka avokado var palīdzēt ārstēt arī vīrushepatītu, kas ir viens no aknu vēža cēloņiem. Avokado satur līdz 30% vērtīgu augu eļļu, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu - kāliju, kalciju, fosforu, magniju, kā arī maz cukura - tikai līdz 1,6%, tāpēc tos var ēst arī diabēta slimnieki. Vēl par pārbaudītiem produktiem cīņai pret vēzi lasiet rakstā "Visvairāk pētītās dabas veltes ar pretvēža iedarbību" un noskatieties arī video par šo tēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!