Foto: Shutterstock
Matu putas kuplumam, želeja un laka - īpaši ieveidotām frizūrām, ikviena sieviete šos matu skaistumkopšanas līdzekļus ir vairākkārt dzīvē izmantojusi. Ko nodara šie līdzekļi matu veselībai, galvas ādai un kā tos pareizi lietot, lai nebojātu skaistās cirtas?
  • "Ja cilvēks lieto matu kopšanas līdzekļus, konkrētās dienas vakarā vajadzētu izmazgāt galvu. Nedrīkst iepūst laku, doties gulēt, no rīta sabužināt matus, iepūst vēl laku un doties uz darbu. Visās lakās sastāvā ir sausinoša bāze, silikoni, kas var būt ūdenī šķīstoši un nešķīstoši, tādēļ katru reizi, vakarā noteikti jāizmazgā galva, lai āda var ''elpot''.
  • Želejas efekts atšķiras, tā matus padara smagākus, saķepina, un salipina. Veidojas siltumnīcas efekts, kas galvas ādas daļai, īpaši, ja ir kāds iekaisums, nepalīdz ātrāk sadzīt.
  • Putas un lakas sausina, padara smagākus matus ar visiem preperātiem, kas no vienas puses nogludina matus, bet izteiktāk tomēr sausina, mats ir sauss, trausls un lūztošs, ja kaitīgās vielas pārmērīgi paliek uz galvas ādas, var veidoties dermatītu,'' skaidro dermatoloģe Jekaterina Pudova.
Pastiprinātu matu izkrišanu sievietēm vairāk izraisa vairogdziedzeru, dzelzs deficīts, nepareizs uzturs un hormonālais disbalanss.
Jekaterina Pudova

Kā uzlabot matu veselību?

"Ja cilvēks ir par daudz lietojis visus preparātus un viņš novēro, ka mati paliek arvien sausāki un raupjāki, vajadzētu matus mazgāt ar dziļi attīrošos šampūnus, ar domu, ka visus liekos silikonus un citas sastāvdaļas var nomazgāt kvalitatīvāk. Ieteicams restrukturizējošs šampūns, kas satur aminoskābes, aizpilda bojātās vietas, mitrina un padara matu elastīgu. Noteikti jālieto pilns komplekts - restrukturizējošs sampūns, kondicionieris un maska.

Ja ir sajūta, ka mati ir sausi un kairināta, jutīga galvas āda, tad ieteicams lietot hipalerģisku šampūnu un mitrinošu masku. Ar domu, ka viegli attīrīt un samitrināt matu struktūru, mitrināšanu vairāk dod nevis šampūns, bet matu kondicionieris, tādēļ jālieto abi,'' norāda dermatoloģe.

Cik bieži jāmazgā mati?

''Ir jāmazgā tik bieži, cik nepieciešams. Ja tauku dziedzeri strādā intensīvi un mati taukojas, jāmazgā kaut vai katru dienu, nedrīkst uzkrāt taukus, domājot, ka mati pieradīs pie retākas mazgāšanas, tā tas nenotiek. Tāpat, kā jau iepriekš minēju, katru reizi, kad tiek lietoti skaistumkopšanas matu līdzekļi - putas, lakas un želejas, tajā pašā vakarā jāizmazgā mati, lai lieki nenoslogotu matus ar nevajadzīgām vielām,'' saka Pudova.

Foto: Shutterstock

Vai putas vainojamas pie pastiprinātas matu izkrišanas?

''Matu izkrišana nav saistīta ar skaistumkopšanas līdzekļu lietošanu, jo preparāti strādā virspusēji, kairina galvas mataino daļu, ādu, tāpat kā fēnošana, taisnošana, lokošana, traucē pašam matam, nevis tā saknei, tādēļ pastiprinātu matu izkrišanu tas neietekmē. Bet matu lūšanu gan stimulē šie līdzekļi, tādēļ, ja novērots, ka mati pastiprināti lūzt, tas, iespējams, ir no skaistumkopšanas līdzekļu lietošanas, bet, ja sāk krist ārā - iemesls ir cits.

Pastiprinātu matu izkrišanu sievietēm izraisa dzelzs deficīts, nepareizs uzturs vai hormonālais disbalanss,'' norāda dermatoloģe.

Lietojot matu skaistumkopšanas līdzekļus, svarīgi atcerēties tajā pašā vakarā matus arī izmazgāt, lietot piemērotus šampūnus, kas matus mitrina un aizsargā, kā arī, ja novērota nieze vai matu izkrišana, jādodas pie speciālista, jo šai problēmai visdrīzāk ir cits, jau nopietnāks iemesls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!