Foto: Shutterstock

Idiopātiskā plaušu fibroze ir reta plaušu slimība ar letālu iznākumu – vidējā dzīvildze pēc tās diagnosticēšanas ir 2–3 gadi. Slimība izraisa progresējošu rētaudu veidošanos plaušās, radot nepārtrauktu un neatgriezenisku plaušu darbības pasliktināšanos un apgrūtinātu elpošanu. Tai progresējot, aizvien vairāk samazinās skābekļa tilpums, ko plaušas spēj piegādāt galvenajiem ķermeņa orgāniem, saistībā ar Latvijā pirmo reto slimību konferenci, kura 1. oktobrī norisināsies Rīgas Stradiņa universitātē, portālu "Rutks" informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Dita Bukovska.

Idiopātisko plaušu fibrozi ir sarežģīti diagnosticēt – laiks no pirmajiem simptomiem līdz diagnozes noteikšanai var aizņemt no viena līdz diviem gadiem. Turklāt aptuveni pusei pacientu sākotnēji tiek noteikta nepareiza diagnoze, jo kaites simptomi ir līdzīgi kā citu, biežāk sastopamu respiratoru slimību gadījumā. Lai varētu savlaicīgi sākt ārstēšanu un slimības pārvaldīšanu, ļoti svarīga ir idiopātiskās plaušu fibrozes diagnozes agrīna un precīza noteikšana.

Slimības simptomi:

  • Pastāvīgs elpas trūkums (īpaši pēc vieglas fiziskās aktivitātes);
  • Pastāvīgs sauss klepus bez krēpām;
  • Sprakšķoši trokšņi plaušās;
  • Bungvālīšu formas pirksti.

Ar idiopātisko plaušu fibrozi slimo 14 līdz 43 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem (kopā pasaulē ap 3 miljoniem cilvēku). Latvijā ik gadu konstatē ap 200 saslimšanas gadījumus ar idiopātisko plaušu fibrozi.

1. oktobrī Rīgas Stradiņa universitātē norisināsies Latvijā pirmā reto slimību konference. Konferencē tiks apspriestas reto slimību ģenētiskās diagnostikas iespējas Latvijā, kā arī aplūkotas tādas slimības kā idiopātiskā plaušu fibroze, pulmonālā hipertensija, Fābri slimība un Vilsona slimība. Plašāka informācija un pieteikšanās dalībai konferencē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!