Foto: PantherMedia/Scanpix

Skelets piešķir cilvēka ķermenim formu, nodrošina spēju kustēties, aizsargā iekšējos orgānus, piedalās asinsrades procesos un veic citas svarīgas funkcijas. No tā, cik veseli un stipri ir mūsu kauli, lielā mērā ir atkarīgs tas, cik aktīvi būsim mūža otrajā pusē, tādēļ par kaulu veselību jāsāk rūpēties jau agrā jaunībā. Lūk, septiņi interesanti fakti par kauliem!

1. Bērniem ir vairāk kaulu nekā pieaugušajiem

Piedzimstot cilvēkbērnam ir aptuveni 300 kaulu. Bet pieauguša cilvēka skeletu veido 206–208 kauli. Kā tas iespējams? Bērnam augot, daudzi kauli saaug kopā. Tas ir iespējams, jo daži zīdaiņa kauli sākotnēji ir veidoti no mīkstiem, elastīgiem skrimšļaudiem, bet, bērnam augot, pārkaulojas.

2. Kauli pārstāj augt apmēram 30 gadu vecumā

Kauli beidz augt līdz 30 gadu vecumam, taču arī vēlāk tie turpina mainīties. Cilvēkam novecojot, kauli neizbēgami zaudē blīvumu un kļūst tievāki, tādēļ paaugstinās lūzumu risks. Taču tu vari ievērojami aizkavēt šo procesu, uzņemot pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, kā arī parūpējoties par regulārām fiziskām aktivitātēm.

3. Visbiežāk tiek lauzts atslēgas kauls

Tas var tikt salauzts, kad nokrīti uz plaukstas vai rokas vai saņem triecienu pa plecu. Arī roku un plaukstu kaulu lūzumi notiek ļoti bieži, jo cilvēki rokas liek lietā, lai apturētu vai mīkstinātu kritienu.

4. Dzērieni, kas satur kofeīnu, padara kaulus trauslus

Kafija, kolveidīgās limonādes un enerģijas dzērieni satur kofeīnu, kas traucē kalcija uzsūkšanos organismā un veicina tā izskalošanu no organisma, tādēļ, šos dzērienus dzerot daudz un bieži, organisms nesaņem tam tik nepieciešamo kalciju, pat ja tavā uzturā ir daudz kalciju saturošu produktu. Tādēļ atceries – kafija ar pienu ir garšīga, taču nav labs kalcija avots. Kofeīnu saturošos dzērienus, ja tie ļoti tīk, ieteicams lietot ne agrāk kā stundu pirms vai pēc maltītes, lai organisms varētu uzņemt kalciju.

5. Smēķēšana kaitē kaulu veselībai

Kurš gan nezina, ka smēķēšana kaitē plaušām, sirdij un vispārējai veselībai. Taču tā kaitē arī kauliem. Nikotīns un citas kaitīgās vielas, kas ir cigarešu dūmos, apgrūtina kalcija uzsūkšanos organismā un līdz ar to arī integrēšanu kaulu sastāvā. Kauliem ik dienu ir nepieciešams šis būtiskais elements, lai tie saglabātu stiprību. Kalcija uzsūkšanās traucējumu dēļ smēķētājiem draud agrīna osteoporozes attīstība.

6. Vismazākais kauls atrodas ausī

Šo kauliņu, kurš ir nieka 2,5 līdz 3,3 milimetrus garš, dēvē par kāpslīti. Būtībā izmēru ziņā tas nav daudz lielāks par augļu mušiņu drozofilu.

Savukārt pats garākais, lielākais un arī izturīgākais kauls cilvēka ķermenī ir augšstilba kauls jeb ciskas kauls.

7. Kauli ir sarkano un balto asinsšūnu fabrika

Kauliem ir dažādas funkcijas – tie piešķir ķermenim formu un ļauj mums kustēties. Tie aizsargā orgānus no bojājumiem. Piemēram, galvaskauss pasargā galvas smadzenes, bet ribas – sirdi, plaušas un aknas. Vēl viena kaulu funkcija – asinsšūnu radīšana. Kaulu dobumos atrodas asinsvadi un nervi, daļā no tiem – vēl arī sarkanās kaulu smadzenes, ko mēdz dēvēt par asiņu fabriku, jo tajās veidojas sarkanās un baltās asinsšūnas. Sarkanās asinsšūnas piegādā skābekli visām organisma šūnām, bet baltās – cīnās ar nevēlamiem mikroorganismiem un slimību izraisītājiem, kas iekļuvusi organismā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "WebMd" un "Health".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!