Foto: LETA
Par sasniegumiem bērnu ķirurģijā Stradiņa balvu saņems dakteris Aigars Pētersons, informēja Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Komunikācijas un izdevumu nodaļas vadītāja Lienīte Šarkūna.

Šogad, Paula Stradiņa 120 jubilejas gadā, balva tiek piešķirta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesoram, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājam Aigaram Pētersonam par inovatīvu metožu ieviešanu bērnu ķirurģijā un bērnu traumatisma profilaksē Latvijā.

"Šī balva ir izcila atzinība visai bērnu ķirurģijas nozarei. 1965. gadā, kad Latvijā pēc barības vada operācijas izdzīvoja pirmais mazulis, no vadošajām klīnikām bijām atpalikuši par vairākām desmitgadēm. Patlaban Latvija sasniegusi tādu attīstīto valstu līmeni kā Zviedrija, Somija, Vācija vai ASV – no operētajiem bērniem izdzīvo 90–95 procenti," norāda Pētersons.

Balva tiks pasniegta ceturtdien, 12. maijā pulksten 16, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Balvu par izciliem pētījumiem medicīnas vēsturē vai ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā ik gadu piešķir Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, RSU un Latvijas Zinātņu akadēmija.

Profesors studējis Rīgas Medicīnas institūta Pediatrijas fakultātē. 1991. gadā ieguvis Medicīnas doktora grādu, pētot tematu par barības vada deformēšanos un sabrukumu, un 1996. gadā habilitētā medicīnas doktora grādu par tematu "Bērnu gremošanas trakta dobjo orgānu biomehāniskās, bioķīmiskās un strukturālās izpētes ķirurģiskie aspekti". Viņš ir 420 zinātnisku publikāciju un četru izgudrojumu autors. Kopš 2000. gada "Latvijas Ķirurģijas žurnāla" (Acta Chirurgica Latviensis) zinātniskais redaktors.

Profesors ir autors mācību grāmatai "Bērnu ķirurģija", kā arī monogrāfijai "Bērnu ķirurģija primārās aprūpes ārstam". Kopš 2006. gada viņš ir "European Journal of Pediatric Surgery" redkolēģijas loceklis. Vada praktiskās nodarbības un lasa lekcijas fakultātes studentiem un rezidentiem. Kopš 2008. gada ir RSU Doktorantūras nodaļas dekāns. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīniku profesors Pētersons vada kopš 1997. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!