Foto: PantherMedia/Scanpix

Smēķēšanas atmešanas process ir apvīts ar lērumu dažādu mītu. Nereti šie maldīgie priekšstati liek atkal un atkal atlikt atvadīšanos no cigaretēm vai pieļaut būtiskas kļūdas, kas mazina izredzes atbrīvoties no kaitīgā ieraduma. Portāls Zdorovie.com apkopojis un gaisinājis populārākos no tiem.

Elektroniskās cigaretes palīdz atmest smēķēšanu

Elektronisko cigarešu ražotāji apgalvo, ka parasto smēķu aizvietošana ar elektronisko cigareti mazina atkarību no nikotīna un elektronisko cigarešu lietotājiem ir mazākas iespējas saslimt ar smēķētājiem raksturīgajām slimībām, kā hronisks bronhīts, hroniska obstruktīva plaušu slimība un plaušu vēzis.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jā, elektroniskajās cigaretēs ir mazāk nikotīna, taču šī atkarību raisošā viela vienalga tajās ir. Turklāt pētījumi pierāda – tie, kuri parasto cigarešu vietā sāk lietot elektronisko, retāk atmet smēķēšanu, nekā tie, kas to nav izdarījuši. Visticamāk, tam ir psiholoģisks cēlonis – elektroniskās cigaretes tiek uzskatītas par veselībai mazāk kaitīgām, tādēļ cilvēkam, pārejot uz elektronisko cigareti, šķiet, ka viņš jau gana daudz savas veselības labā ir izdarījis, izvēloties mazāko ļaunumu.

Tu noteikti pieņemsies svarā

Pīpēšana tevi nepadara slaidāku. Netrūkst gadījumu, kad viss notiek tieši otrādi – smēķēšana iet roku rokā ar lieko kilogramu uzkrāšanos. Jo ne visi smēķētāji taču ir tievi, vai ne? Bet, kā gan radies šis mīts? Ja katras neizsmēķētās cigaretes vietā uzkodīsi kādu neveselīgu našķi, bikses vai svārki tiešām ātri vien sāks neciešami spiest, tādēļ daļa taisnības šajā mītā tomēr ir. Taču šajos gadījumos liekā svara cēlonis nav smēķēšanas atmešana, bet gan nepareizi ēšanas paradumi, proti, cigarešu aizvietošana ar neveselīgiem našķiem vai vienkārši biežāka uzkošana, uzņemot vairāk kaloriju nekā pirms tam.

Jāpiebilst, ka ieelpotie tabakas dūmi veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Nikotīns un citas kaitīgas vielas, ko ieelpo ar tabakas dūmiem, izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu. Bojātajās vietās holesterīnam ir vieglāk "pieķerties" asinsvada sieniņai.

Smēķēšanas atmešana stipri uzsitīs pa maku

Foto: F64
Tevi biedē smēķēšanas atmešanai paredzēto līdzekļu – nikotīnu saturošo tablešu, plāksteru un košļājamo gumiju – dārgās cenas? Izrēķini, cik naudas par cigaretēm tu iztērē gada laikā! Salīdzinot ar šo summu, nauda, ko izdosi par pretsmēķēšanas līdzekli, ir mazs piliens. Turklāt turpmāk tev vairs nebūs jāpērk cigaretes un līdz ar to izdosies prāvi ieekonomēt.

Ūdenspīpe – veselīga alternatīva cigaretēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Bieži pat tie, kuri ikdienā nesmēķē, kādā ballītē labprāt ievelk dūmu no smaržīgās un austrumnieciskās ūdenspīpes. Tomēr reti kurš zina, ka tas var būt pat 100 reižu kaitīgāk nekā vienas cigaretes izsmēķēšana.

Ūdenspīpes tabaka un līdz ar to arī dūmi jauki smaržo un rada patīkamu atmosfēru. Tieši jaukie aromāti, kas piemīt dūmiem, parasti ir iemesls, kāpēc cilvēki nolemj uzpīpēt. Tomēr speciālisti uzsver, ka ūdenspīpes lietošanas reizē cilvēks parasti ieelpo 100–200 reizes lielāku dūmu tilpumu nekā, izsmēķējot vienu cigareti.

Tāpat ir aplami domāt, ka ūdenspīpes dūmi, izejot caur ūdeni, tiek izfiltrēti un kļūst nekaitīgi. Tie, tāpat kā cigarešu dūmi, satur tvana gāzi, smagos metālus un vēzi izraisošas vielas.

Ilgstošam smēķētājam atmešana veselību vairs neuzlabos

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atmest smēķēšanu un uzlabot savu veselību nekad nav par vēlu. Izpētīts, ka viens gads bez cigaretēm samazina sirds un asinsvadu slimību attīstības risku divas reizes. Turklāt veselības uzlabošanās pamazām sākas uzreiz pēc kaitīgā ieraduma atmešanas. Vien 20 minūtes pēc cigaretes nolikšanas malā normalizējas sirds ritms un asinsspiediens. Jau pēc 12 stundām oglekļa monoksīda līmenis ir normas robežās. Bet pēc diviem līdz trīs mēnešiem asinsrite un plaušu darbība ievērojami uzlabojas.

Es nespēšu tikt galā ar stresu bez cigaretes

Foto: AFP/Scanpix
Kaut arī daudzi ķeras pie cigaretes stresa brīžos, pētījumi pierāda, ka nesmēķētāji vispār nervozē krietni mazāk. Kā radies šis mīts? Ja smēķētājs pats sevi pārliecina, ka uzpīpēšana viņam palīdz atbrīvoties no stresa, tad, cenšoties atmest smēķēšanu, viņš ir apjucis, jo šķiet, ka pazaudējis savu nomierināšanās līdzekli. Nikotīns pats par sevi ir stimulējoša, nevis nomierinoša viela, līdz ar loģiski, ka tas stresu nemazina.

Smēķētājs, aizejot uzsmēķēt, tiešām nomierinās, taču ne jau ieelpoto tabakas dūmu dēļ. Pīppauze vienkārši ir iespēja novērst domas no darba vai kāda raižpilna notikuma un sakopot domas. Taču to pašu var izdarīt bez cigaretes, piemēram, aizejot iedzert ūdeni, ieturēt pusdienas ārpus darba vai vienkārši izejot laukā apmest loku ap darbavietu.

Mazināsies mana produktivitāte darbā

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja tu vienmēr izsmēķē cigareti, lai sevi uzmundrinātu pirms darba dienas, tā patiesībā izdari sev "lāča pakalpojumu". Lai gan cigaretes izsmēķēšana rada sajūtu, ka nu varēsi kalnus gāzt, smēķēšana tev neļauj pilnībā izmantot savu potenciālu. Smēķētāji parasti biežāk slimo un kavē darbu, kas atstāj negatīvu iespaidu uz darba ražīgumu, ja skatās kopumā.

Es zaudēšu draugus

Foto: PantherMedia/Scanpix
Jā, tu vairs nevarēsi iziet no bāra uzpīpēt kopā ar draugiem vai no darbavietas – ar kolēģiem, taču tādēļ vien domubiedri no tevis nenovērsīsies. Sarunas taču var risināt arī pie pusdienām vai kafijas pauzē. Taču, ja esi smēķēšanas procesā, ballītē labāk turies pie tiem draugiem, kas nepīpē – lai, piebiedrojoties pīpmaņiem, nerastos kārdinājums kompānijas pēc uzsmēķēt. Ja esi gana spēcīgs, lai nekristu kārdinājumā, vari, protams, piebiedroties draugiem ar kafijas krūzi vai citu dzērienu rokās, taču ņem vērā – tā kļūsi par pasīvo smēķētāju.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!