Foto: Shutterstock

Sestdien, 24. septembrī, atzīmējot Ģimenes hiperholesterinēmijas dienu, pacientu biedrība "ParSirdi.lv" sadarbībā ar "Euroaptieku" aicina iedzīvotājus uz bezmaksas holesterīna līmeņa mērīšanu, kas norisināsies aptiekās Rīgā, Ventspilī, Jūrmalā, Daugavpilī un Rēzeknē, informēja biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Ģimenes hiperholesterinēmijas dienā kardiologi vērš uzmanību uz šo, ar augstu holesterīna līmeni saistīto, izplatītāko ģenētisko slimību pieaugušajiem. Latvijas Universitātes profesors un P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs Gustavs Latkovskis norāda: "Slimībai raksturīgi, ka vairākiem ģimenes locekļiem ir augsts holesterīna līmenis asinīs (parasti augstāks par 8 mmol/l) un agrīni – nereti jau no 30 gadu vecuma – attīstās sirds artēriju nosprostošanās, kas var novest pie miokarda infarkta, stenokardijas un arī nāves. Tiek lēsts, ka ģimenes hiperholesterinēmija Latvijā varētu skart 7000 līdz 10 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa nav apzināti un nav sākuši atbilstošu ārstēšanos. Vienkāršākais veids, kā savlaicīgi atklāt slimību – pārbaudīt holesterīna līmeni. "

Kā liecina pacientu biedrības "ParSirdi.lv" un aptieku tīkla "Euroaptieka" veiktā iedzīvotāju aptauja*, 40 procenti iedzīvotāju nezina savu holesterīna līmeni, 44 procenti iedzīvotāju holesterīnu mērījuši senāk nekā pirms gada, bet 18 procenti to nav darījuši nekad. Satraucoši ir arī tas, ka gandrīz 30 procenti domā, ka labs holesterīna līmenis ir virs 5 mmol/l, lai arī patiesībā kopējam holesterīna līmenim vajadzētu būt zemākam.

"Jebkuram pieaugušam cilvēkam, sākot no 20 gadu vecuma, noteikti ir jāzina savs holesterīna līmenis. Tas ir arī veids, kā savlaicīgi atklāt ļoti bīstamu slimību – ģimenes hiperholesterinēmiju," saka Mauriņa. Ideālā gadījumā cilvēkam bez citiem riska faktoriem holesterīnu vajadzētu noteikt vismaz reizi piecos gados. Tāpēc aicinām iedzīvotājus gan regulāri doties uz profilaktiskām apskatēm pie ārsta un pārbaudīt savu holesterīna līmeni, gan izmantot iespēju 24. septembrī bez maksas izmērīt holesterīna līmeni."

Ģimenes hiperholesterinēmijas dienas akcijas gaitā "Euroaptiekās"** sestdien, 24. septembrī, būs iespēja veikt bezmaksas holesterīna un citus sirds un asinsvadu slimību risku mērījumus, saņemt informāciju par ģimenes hiperholesterinēmiju un farmaceita konsultāciju. Savukārt "Euroaptiekā" Kurzemes prospektā 141 (Rīgā) no pulksten 11 līdz 13 varēs saņemt arī speciālistu konsultācijas par augsta holesterīna riskiem un ģimenes hiperholesterinēmiju.

**Bezmaksas holesterīna mērījumi būs iespējami šajās "Euroaptiekās" (pēc iepriekšēja pieraksta):

Vairāk par holesterīnu un ģimenes hiperholesterinēmiju var uzzināt www.parholesterinu.lv.

*Aptauja tika veikta 2016. gada maijā. Aptaujas respondentu skaits – 2956 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!