Foto: Shutterstock

Valdība 28. jūnijā apstiprināja C hepatīta pacientu reģistra izveidi, tādējādi cerot izsekot katra slimības gadījuma norisei un ārstēšanai un izvērtēt ārstēšanās rezultātus, attiecīgi sniedzot iespēju analizēt ārstēšanas izmaksu efektivitāti.

Šāda reģistra izveidi paredz Veselības ministrijas (VM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība".

Ideju ministrijā pamato, skaidrojot, ka patlaban spēkā esošie noteikumi neparedz ārstniecības datu detalizētu analīzi par pacientiem, kuriem diagnosticēta tāda sabiedrības veselību ietekmējoša un bieži hroniska infekcijas slimība kā C hepatīts. Nav pieejama arī informācija par ārstniecības procesa rezultātiem, kas apgrūtina slimības ārstēšanai nepieciešamā finansējuma plānošanu un kontroli.

Savukārt C hepatīta slimnieku datu apkopošana nodrošinās iespēju izsekot katra slimības gadījuma norisei un ārstēšanai un izvērtēt ārstēšanās rezultātus, tādējādi sniedzot iespēju analizēt ārstēšanas izmaksu efektivitāti. Tā kā C hepatīta ārstēšanai ir nepieciešami lieli finanšu līdzekļi, precīza ārstēšanās datu analīze un ārstēšanās izmaksu efektivitātes analīze ir būtiska nepieciešamo finanšu resursu plānošanai, uzsver VM. Dati par slimības diagnostiku, stadijām, gaitu, pielietoto terapiju tiks izmantoti, lai izvērtētu pielietotās ārstēšanas metodes un izmantoto medikamentu izmaksu efektivitāti un turpmākos nepieciešamos resursus.

Lai nodrošinātu pacientu reģistru, ārstniecības personām būs elektroniski jāievada informācija par pacientu C hepatīta pacienta kartē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!