Foto: Shutterstock
Nātres jau sen ir plaši pazīstamas kā ļoti vērtīgas un vitamīniem un minerālvielām bagātas nezāles. Tās ir nezāles, jo aug grāvjos, ceļmalās un citur, nevis tiek audzētas dārzos, lai gan ar savām uzturvielām pārspēj pat dažu dārza "iemītnieku".

Ar nātru uzlējumu tiek skaloti mati, lai tie augtu stipri un mirdzoši. No nātrēm pagatavotas seju maskas var palīdzēt novērst problemātisko ādas tipu radītās raizes, kā arī to iekļaušana uzturā var sniegt ieguvumus gan veselības stāvoklim kopumā, gan atsevišķi matiem un ādai.

Nātres matiem

Nātres ir lielisks un pārbaudīts veids, kā samazināt matu izkrišanu, kā arī veicināt to augšanu. Nātres palīdz atjaunot matu vizuālo skaistumu un stiprumu, pabarojot tos ar vitamīniem un minerālvielām. Tās iesaka lietot arī, ja ir problēmas ar sausu galvas ādu un ir blaugznas. 

Matu izskats un veselība tiks uzlaboti arī, ja nātres tiks lietotas iekšķīgi. Piemēram, ēdienam pievienojot kaltētas nātres, tiks uzņemti vitamīni A un C. Tāpat to sastāvā ir ap 40% olbaltumvielu, kas arī labvēlīgi ietekmē matu veselību. Arī nātru tējas lietošana uzturā var uzlabot matu veselību un izskatu. 

Nātru uzlējums matiem

Pēc matu mazgāšanas tos iesaka izskalot ar nātru uzlējumu – apmēram 500 grami svaigas nātres aplietas ar divām glāzēm verdoša ūdens.

Savukārt pret matu izkrišanu var palīdzēt uzlējums, kas gatavots no 100 gramiem nātru lapu, puslitra verdoša ūdens un puslitra galda etiķa. Vāra 30 minūtes un tad ar uzlējumu mazgā matus, pirms tam tos nemazgājot ar šampūnu.

Nātres ādai

Ādas kopšanai ļoti vērtīgi ir augu sastāvā esošie antioksidanti. Nātrēm piemīt savelkošas un dziedinošas īpašības. Tāpat tās var palīdzēt cīņā ar netīkamajām pinnēm. Kaltētas nātres var lietot ārīgi un lokāli uz problemātiskās zonas. Izmantot var arī auga lapu ekstraktu kā toniku taukainai ādai.

Nātru maskas sejai

Sausam ādas tipam var pagatavot šādu nātru masku: samal kaltētas nātres un aplej ar siltu ūdeni. Samaisi un iegūto maisījumu liec uz sejas un paturi 20 līdz 25 minūtes.

Savukārt grumbu mazināšanai var pagatavot šādu masku: 50 gramiem sasmalcinātu svaigu nātru lapām pievieno vienu ēdamkaroti medus. Visu samaisa un liek uz sejas. Paturi apmēram 25 minūtes un tad nomazgā ar siltu ūdeni.

Nātres iekšķīgai lietošanai

Nātres var lietot iekšķīgi – gatavojot nātru tēju, pievienojot salātiem, kokteiļiem, biezzupām. Piemēram, nātru tēja var palīdzēt, ja šajā salīdzinoši vēsajā vasarā ir gadījies saaukstēties.

Nātres ir uzturā ieteicamas, jo ir ļoti bagātas ar dažādām uzturvielām – vitamīniem, A, C un K, kā arī minerālvielām – kāliju, kalciju, stronciju, varu. Un tā kā tām ir augsts dzelzs saturs, tad tās īpaši iesaka uzturā lietot veģetāriešiem.

Ar to lietošanu uzturā piesardzīgām ir jābūt grūtniecēm, tāpat arī tiem, kam ir nieru slimības. Kā arī uzmanīgam ir jābūt, ja nātres lieto svaigas, nevis apstrādātas. 

Receptes iedvesmai:

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk
C vitamīna
nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos!

Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Nātru zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock
Pareizi apstrādājot jauno nātrīšu dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.

Lasīt vairāk

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no: stylecraze.comherbhedgerow.co.ukwisegeek.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!