14. jūnijā visā pasaulē atzīmē Pasaules asins donoru dienu. Lūk, Latvijas Nacionālais arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva video par to, kā asins nodošana notika padomju laikos.

Pasaules Asins donoru dienu 14. jūnijā svin par godu Karla Landšteinera dzimšanas dienai jau kopš 2004. gada. To atzīmē apmēram 70 valstīs. Pateicoties  Landšteinera atklājumam par cilvēka asins grupām, visā pasaulē asins pārliešanas noris veiksmīgi un ļauj izveseļoties daudziem cilvēkiem.

Arī Latvijā šai dienai par godu paredzēti interesanti pasāumi. 14. jūnijā no pulksten 11 līdz 18 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina donorus uz Pasaules asins donoru dienau atzīmēs  Tērvetes dabas parkā.

"Šogad visā pasaulē asins donoru diena tiek atzīmēta ar vārdiem "Paldies par manas dzīvības glābšanu!" Mūsuprāt vislabākais veids, kā pateikt paldies donoriem, ir rast viņiem iespēju būt kopā ar tiem, kurus viņi mīl visvairāk – savu ģimeni! Tāpēc aicinām ikvienu, kas reiz ir ziedojis asinis, uzrādot asins donora apliecību, kopā ar saviem tuvākajiem bez maksas apmeklēt vienu no skaistākajiem Latvijas dabas parkiem – Tērvetes dabas parku!" aicina VADC direktore Iveta Ozoliņa.

No pulksten 11 līdz 15 tie, kas vēlas dot savu artavu asins krājuma papildināšanai vasaras sezonā, asinis varēs ziedot specializētajā autobusā pie parka ieejas. Pēc asins ziedošanas donori varēs atpūsties Latvijas valsts mežu Tērvetes dabas parka teritorijā, kur no pulksten 11 līdz 16 darbosies dabas foto stūrītis, kopā ar mazākajiem ģimenes locekļiem varēs noķert sapņus un vēju radošajās darbnīcās, kā arī ļauties Sila raganiņas maģiskajiem rituāliem un nobaudīt īstu raganu viru. Pasākuma laikā būšot iespēja arī pārbaudīt veselību, nosakot ķermeņa masas indeksu.

Laika posmā no pulksten 11 līdz 13  donori un viņu ģimenes locekļi varēs apmeklēt Laimīgās zemes Gaisa takas bez maksas. Par ieejas biļeti kalpošot donora apliecība. Vietu skaits ir ierobežots.

Pasaules Asins donoru dienu noslēgsies ar bungu un dūdu skaņu salūtu, ko estrādē pie Atrakciju laukuma pulksten 17 pieskandinās grupa Auļi. 

Līdzi esot jāņem labs noskaņojums, donora apliecība un personu apliecinošs dokuments, ērti un laika apstākļiem atbilstoši apavi un apģērbs. Visi aicināti apģērbā iekļaut arī kādu sarkanu akcentu.

Informācija par asins nodošanu: donors.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!