Foto: Shutterstock

Zemo tarifu dēļ zobārsti atsakās slēgt līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par pakalpojumu sniegšanu bērniem.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka no iekšējām rezervēm ir atrasts finansējums ap 200 000 eiro. Pēc viņa vārdiem, naudas trūkuma dēļ situācija ir aizgājusi tik tālu, ka zobārsti atsakās slēgt līgumu ar NVD, jo nevēlas par pakalpojumu piemaksāt no savas kabatas.

"Situācija ar bērnu zobārstniecību arī nav apmierinoša, mēs esam tikušies ar zobārstiem, ir absolūti skaidrs, ka atsevišķi tarifi viņiem ir ļoti par mazu. Zobārsti var nopelnīt ar zobu higiēnu bērniem, bet ir skaidrs, ka tarifs ortodontijai ir absolūti par mazu un mēs no iekšējām rezervēm atradīsim, manuprāt, ap 200 000 eiro, lai varētu palielināt tarifu tieši tiem pakalpojuma veidiem, kas tiek veikti bērnu zobārstniecībā zem tarifa, jo situācija naudas trūkuma dēļ ir aizgājusi tik tālu, ka zobārsti atsakās slēgt līgumu ar NVD un negrib par katru mazo pacientu no savas kabatas piemaksāt," stāstīja ministrs.

Jautājumu par bērnu zobārstniecību uzdeva kāda klausītāja, kura sacīja, ka valsts apmaksātais pakalpojums zobārstniecībā viņas bērnam ir pieejams tikai pēc pusgada.

Zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem pilnā apjomā tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam. Bērniem tiek apmaksāta arī zobu higiēna: vienu reizi gadā divu līdz 18 gadu vecumā; divas reizes gadā 7, 11 un 12 gadu vecumā.

Bērniem līdz 18 gadiem baltās plombas no valsts budžeta līdzekļiem apmaksā tikai trim pirmajiem priekšējiem zobiem no vidus uz katru pusi, bet sākot no ceturtā zoba apmaksā tikai sudraba plombas, liecina informācija NVD mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!