Vecāki, nebīstieties, ja jūsu 3–12 gadus vecais bērns naktī žēlojas: "Man sāp kājiņas." Augšanas sāpēm ir interesants raksturs, bet tās jāmāk atšķirt no citām, iespējams, daudz nopietnākām kaitēm, kas jāizmeklē un jāārstē.

Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe, pediatre Iveta Dzīvīte-Krišāne

Trīs iemesli, kāpēc sāp

Augšanas sāpes neārstē! Tās ir vienkārši "jāpāraug". Vidēji 20–30% bērnu vecumā no trim līdz 12 gadiem savā straujākajā augšanas periodā izjūt sāpes, lai gan to, kādēļ vieni par to sūdzas, savukārt citi izaug absolūti nesāpīgi, neviens līdz galam nav izpētījis. Tomēr ir vismaz trīs skaidrojumi, kādēļ šīs sāpes rodas.

Pirmais iemesls – bērns strauji aug, pa dienu ir fiziski aktīvs, bet pie fiziskām slodzēm vēl neadaptējusies muskulatūra un saišu aparāts augšanas procesiem vienkārši netiek līdzi, tāpēc vakaros jūtamas sāpes.

Otrs iemesls – laikā, kad bērns stiepjas garumā, straujāk aug arī garie stobrkauli, tāpēc samazinās kaulaudu blīvums un tiek iestiepta kaulu plēve, kas var izraisīt sāpes. Trešais skaidrojums saistīts ar muskulatūras, saistaudu un kaulu apasiņošanu, kas bērnam vēl nav nostabilizējusies, nobriedusi. Ja organismam ir lielāka fiziskā slodze, veidojas asinsvadu spazmas un sāp.

Teiciens, ka bērni aug naktīs, ir patiess. Augšanas hormons veidojas diennakts tumšajā laikā, tāpēc bērna organisms aug tieši tad un rodas sāpes.

Iemācies atpazīt augšanas sāpes!

Raksturīgi

  • Sāpes sākas vakaros, visbiežāk naktīs. Sāpes nekad nav jūtamas kustību laikā, tikai miera stāvoklī.
  • Sāp pārsvarā kājas, apakšstilbi, paceles, arī pēdu rajonā.
  • Ja bērnam vaicā, kur tieši viņam sāp, netiek norādīts uz konkrētu locītavu. Viņš drīzāk atbild vispārīgi – sāp kājiņas.
  • Sāpes nekad nav pastāvīgas. Tās uznāk un pāriet. Sāpes parasti ilgst pāris vakaru, tad pāriet, bet periodiski var atkārtoties. Augšanas sāpēm ir nevienmērīgs raksturs.
  • Nav apsārtuma, pietūkumu, visas locītavas ir kustīgas.
  • No rīta sāpes ir kā ar roku noņemtas, bērns turpina ikdienas aktivitātes.

Neraksturīgi (sāpju cēlonis var būt cits)

  • Sāpes ir arī dienā.
  • Tām ir progresīvs raksturs, sāpes pieņemas spēkā ar katru nākamo epizodi.
  • Masāža nepalīdz sāpes mazināt.
  • Ir tūska vai apsārtums locītavās.
  • Bērns sāk pieklibot.
  • No rīta ir jūtams stīvums. Grūti iekustināt locītavas

Kā bērnam atvieglot augšanas sāpes:

Viegli glāstošām kustībām pamasē bērna kājas. Var izmantot kādu eļļu, kas iepriekš sasildīta.
Pieliec bērna sāpošajām kājām vēsu vai siltu kompresi (kura bērnam šķiet patīkamāka), piemēram, samitrinātu, mīkstu frotē dvieli.

Bērnam jāēd savam vecumam atbilstošs, pilnvērtīgs uzturs, bet it īpaši svarīgi augšanas periodā uzņemt kalciju un D vitamīnu (kaut arī augšanas sāpes nesaista ar D vitamīna deficītu).

Augšanas sāpju dēļ nav nepieciešams pilnībā atteikties no fiziskās slodzes, bet sāpju aktīvajos periodos vēlams piebremzēt ar profesionālo sportu vai pārmērīgi lielām fiziskajām slodzēm, nedoties garos pārgājienos.

Ja sāpes bērnam grūti paciest, var izlīdzēties ar kādu aptiekā nopērkamu pretiekaisuma un pretsāpju ziedi vai medikamentiem. Tomēr ar zālēm aizrauties augšanas sāpju mazināšanai ārsti neiesaka. Aptiekas palīdzību šoreiz atstāj kā metodi ārkārtējām reizēm.

Ja palīdz masāža, viss kārtībā!

Neiroloģe Vizma Meikšāne: "Augšanas sāpēm raksturīgākais – tās nekad netraucē bērnam kustēties, un tad, ja kājiņas pamasē, sāpes pāriet. Nevienas citas slimības izraisītas sāpes no masāžas vien nepāries. Tiklīdz parādās augšanas sāpēm neraksturīgi simptomi, noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai pediatru, lai izslēgtu citu iespējamu slimību. Protams, arī augšanas sāpes ir ļoti nepatīkamas, pat kaitinošas. Tie, kuri bērnībā tās piedzīvojuši, nereti atceras šo sajūtu pat pieaugušā vecumā. Tas, kā bērns reaģē, galvenokārt atkarīgs no viņa temperamenta un sāpju sliekšņa – viens pacieš vieglāk, citam tas ir grūtāk. Tomēr tā ir vecumposma īpatnība, kas vienkārši jāpārdzīvo."

Raksts publicēts sadarbībā ar žurnālu "Veselība". Lasi jaunāko numuru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!