Foto: Shutterstock
Kā liecina fotogrāfiju pārpilnība sociālajos tīklos – par sēņu ražu šogad būtu grēks sūdzēties. Pārnesot no meža pilnus grozus baraviku, bērzlapju un rudmiešu, nākas secināt, ka mērcē vai zupā vien visu noēst nebūs pa spēkam, tādēļ laiks parūpēties par sēņu saglabāšanu ziemas krājumiem. Sālītās sēnes noderēs sēņu salātiem, zupai vai sēņu plācenīšu pildīšanai, no ceptām sēnēm varēsi ātri pagatavot aromātisku mērci, kaltētās sēnes būs ideāla piedeva zupām, mērcēm un sautējumiem, bet marinētas baravikas ir izcili garda delikatese, kas neprasa nekādus komentārus.

Ja vēlies arī ziemā mieloties ne vien ar importētajiem šampinjoniem, bet ar aromātiskām Latvijas mežu sēnēm, nāksies parosīties virtuvē, tomēr rezultāts noteikti būs pielikto pūļu vērts.

Ceptas sēnes burciņā: kā tās pagatavot un izmantot

Kā pareizi burciņās iekonservēt ceptas baravikas, bekas un citas sēnes, stāsta portāla "Cālis.lv" Virtuves foruma lietotāja Sancho.

Konservējot sēnes, galvenā uzmanība jāveltī tam, lai sēnēs nepaliktu dzīvas ne baktērijas, ne to sporas. Konservēšanai būs vajadzīgas parastās 0,5 l vai 1 litra tilpuma stikla burkas, burku vāciņi un aizvākotājs.

Baravikas labi notīra, vecākām sēnēm izņem stobriņu slāni, sagriež gabaliņos un cep sviestā vai taukos apmēram 20 minūtes. Mitrā laikā ievāktās baravikas ir jācep 5-10 minūtes ilgāk. Tas vajadzīgs, lai iztvaikotu liekais ūdens. Cepot pieliek vajadzīgo daudzumu sāls (pēc garšas).

Stikla burciņas labi izmazgā karstā ūdenī, kurā izšķīdināta soda. Kad burciņas tīras, tās vairākkārt skalo tīrā ūdenī, nosusina un ievieto karstā cepeškrāsnī izkarsēt. Šādās karstās burciņās pilda karstas ceptās baravikas līdz apmēram 1 cm zem burciņu augšējās malas un tūliņ uzliek karstu, tikko novārītu vāciņu.

Piepildītās burciņas ievieto katlā ar karstu ūdeni tālākai sterilizācijai. Katlā zem burciņām jābūt režģim, pinumam vai citam siltumu izolējošam materiālam. Ūdens līmenim katlā jābūt apmēram 2 cm zem vāciņa. Šādi sagatavotas burciņas vāra 45-50 minūtes. Pēc tam tās ļoti uzmanīgi izņem no katla tā, lai nepaceltu vāciņu, un tūliņ aizvāko.

Foto: Shutterstock

Gatavo produkciju atstāj siltā vietā, lai attīstītos varbūtēji dzīvas palikušās baktēriju sporas. Pēc divām diennaktīm sterilizāciju atkārto. Burciņas ievieto katlā ar aukstu ūdeni, uzkarsē un vāra apmēram 1,5 stundas. Ja burciņas ir labi aizvākotas un to saturā nav manāmi gāzu pūslīši, otrreizējai sterilizācijai arī burciņu vāks var būt pārklāts ar ūdeni. Ja aizvākotājs nav labas kvalitātes un ir šaubas par aizvākošanas labumu, vāciņi atstājami virs ūdens, jo iespējams, ka iekšējais spiediens var vāciņu atspiest un burciņu saturs sajaukties ar ūdeni. Otrreiz sterilizējot, rezervē jābūt novārītiem vāciņiem, kuri uzliekami atspiesto vāciņu vietā.

Baravikas ieteicams konservēt atsevišķi, nepiejaucot citas sēnes. Tāpat var konservēt apšu, priežu, bērzu bekas u.c. sēnes. Tāpat ieteicams konservēt atmatenes, lai salabātu to īpatnējo aromātu u.c. īpašības. Sālītas vai citādi uzglabāšanai sagatavotas atmatenes savas īpašības zaudē.

Pirms ēšanas burciņu saturu izņem, sakarsē un pievieno vēlamo daudzumu krējuma.

Vienkāršāks veids, kā vari saglabāt ceptas sēnes ziemas krājumiem ir šāds: apceptas un atdzesētas sēnes liec vairākkārt aiztaisāmos plastmasas maisiņos un uzglabā saldētavā. Pirms plānotās maltītes atkausē tās un izmanto mērces pagatavošanai, vai arī kā piedevu zupām, sautējumiem un dāžadiem sacepumiem.

Lasi tālāk un uzzini, kā sēnes sālīt, kaltēt, marinēt, un kā ziemā pareizi izmantot sarūpētās meža veltes.

Kā sālīt sēnes, un kā sālītās sēnes izmantot

Foto: Shutterstock

Kaltētas sēnes: kā pagatavot un izmantot

Foto: Shutterstock

Sēņu marinēšana: pirmapstrāde un dažādas marinādes

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!