Krievija līdz 2008.gadam ārvalstīs plāno uzbūvēt trīs atomelektrostacijas (AES), no kurām pirmā šā gada pavasarī sāks darboties Ķīnā, bet 2006.gadā tiks atklāta AES Irānā un 2007.gadā - Indijā, informēja Krievijas atomenerģētikas pārvaldes "Rosatom" vadītāja vietnieks Aleksandrs Šmigins.
Visās jaunajās AES darbosies VVER tipa reaktori. "Šobrīd ir pāragri runāt par jauna tipa reaktoriem, piemēram, kodoltermiskais reaktors pagaidām vēl ir zinātnisks projekts," atklāja Šmigins. Tāpēc vismaz tuvākajā desmitgadē visi Krievijas atomreaktori tiks ražoti pēc esošajām tehnoloģijām, kas tiks pilnveidotas atbilstoši jaunākajām drošības prasībām.

"Rosatom" vadītāja vietnieks norādīja, ka daudz jaudīgākais reaktors VVER-1500 Krievijā varētu sākt darboties tikai pēc desmit gadiem. "Iespējams jau 2015.gadā tiks uzbūvēts šāds reaktors, bet visdrīzāk tas notiks kādā Rietumeiropas valstī," precizēja Šmigins. Savukārt jaunā tipa reaktori BN-800 parādīsies pēc 2050.gada, piebilda "Rosatom" pārstāvis.

Līdzīgs, tikai mazāk jaudīgs reaktors BN-600 šobrīd ir tikai viens, un tas uzstādīts Belojarskas AES. "BN tipa reaktori - tā ir nākotne, bet pagaidām mēs vēl esam zinātnisko pētījumu stadijā, vēl ir virkne neatrisinātu problēmu, kas nav saistītas ar darbības drošību, bet gan ar ekonomiskumu," viņš uzsvēra.

"Rosatom" pārstāvis uzskata, ka Krievijas atomenerģētikas nozare neattīstās pietiekami strauji. Ambiciozie plāni par viena reaktora atklāšanu katru gadu nav izpildāmi - tam nepietiek naudas, ražošanas jaudu un darbaspēka. Viena šāda bloka izbūve maksā vairāk par vienu miljardu dolāru (529 miljonus latu), viņš norādīja.

Šmigins atklāja, ka arī Krievijā līdz 2010.gadam plānots atklāt vairākus jaunus atomreaktorus. Rostovas, Balakovksas un Kaļiņinskas AES. Visās stacijās tiks izmantoti reaktori VVER-1000.

Šobrīd Krievijas desmit AES darbojas 31 atomreaktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!