Foto: Shutterstock

Jautājums: Ceru varēsiet man palīdzēt. Man jau gandrīz gadu nav bijis seksuālu attiecību, un nesen satiku puisi ar kuru tās iesakām. Pēc pirmās seksa reizes ar viņu man ir bijusi neliela asiņošana un nelielas sāpes vēdera lejas daļā, (agrāk nekad man nav tā bijis), sāpes ir kā mēnešreižu laikā. Savukārt, pēc otrās reizes asiņošana palielinājās, vai man ir jāsāk uztraukties.? Otra lieta tāda, ka dzīvoju ārzemēs un šeit nav sava ārsta, pie kura es varētu vērsties.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Nelielas velkošas sāpes vēdera lejas daļā un neliela apjoma asiņaini izdalījumi no dzimumceļiem sievietēm var tikt uzskatīti par normālu reakciju pēc dzimumdzīves uzsākšanas vai arī atsākšanas pēc ilgāka pārtraukuma. Taču jāpievērš uzmanība sekojošām detaļām.

Ja sāpes traucē ilgāk kā 12 stundas vai tām ir tendence pastiprināties, nevar izslēgt olnīcas plīsumu, tādēļ noteikti būtu vēlams konsultēties ar ārstu un veikt ginekoloģisko ultrasonogrāfiju.

Ja sāpēm vēdera lejas daļā tuvāko 2-3 dienu laikā pievienojas paaugstināta ķermeņa temepratūra un pastiprināti izdalījumi no maksts, jādomā par dzimumceļu iekaisumu, iespējams, saistītu ar kādu STS, tādēļ vajadzētu doties pie ārsta un veikt analīzes, lai novērstu infekcijas tālāku izplatību un nopietnu komplikāciju veidošanos.

Neliela asiņošana varētu turpināties līdz 24-48 stundām, taču ja asiņošanas apjoms ir vairāk kā neliela smērēšanās, vai asiņojat svaigām asinīm vai recekļiem, tad gan ārsta konsultācija vajadzīga nekavējoties.

Diemžēl virtuāli pilnībā aizvietot ārsta apskati un konsultāciju gan nav iespējams.

Ar cieņu -

dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!