Foto: PantherMedia/Scanpix
Mani jau ilgu laiku nomāc viena problēma - ir pazudušas mēnešreizes, nu jau būs divi gadi. Par iemeslu tam droši vien ir diēta, jo zaudēju apmēram 23 kg (bija 73, notievēju līdz 50kg). Nu izlēmu, ka gribu tikt pie bērniņa, un esmu sākusi apzināti pieņemties svarā. Sasniedzu 61 kg, bet diemžēl mēnešreizes nav parādījušās, ko man vajadzētu darīt?


Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205, www.qprakse.lv


Labdien! Menstruālā cikla garums, regularitāte un asiņošanas ilgums ir atkarīgs no sievišķo hormonu līmeņa organismā (normāls mēnešreižu ilgums ir 3-7 dienas, menstruālā cikla garums ir no 21 līdz 35 dienām).

Izmaiņas menstruālajā ciklā var veicināt hormonu līdzsvara traucējumi, paaugstināta fiziska un emocionāla slodze, stress, nepilnvērtīgs uzturs, stingras diētas ievērošana, badošanās, vai pretēji - straujšs ķermeņa masas pieaugums, vairogdziedziera darbības traucējumi, arī policistisku olnīcu sindroms. Jūsu gadījumā, visticamāk, par iemeslu tam, ka menstruāciju nav, ir stingra diēta.

Tikai pieņemšanās svarā ne vienmēr palīdz, jo Jūsu organismam un hormonālai sistēmai ir nepieciešams laiks, lai atjaunot savas funkcijas. Iesaku Jums pēc iespējas ātrāk doties uz konsultāciju pie ginekologa, lai veikt nepieciešamas analīzes un izmeklējumus, nepieciešamības gadījumā saņemt ārstēšanu.

Lai Jums veicās!

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!