Foto: PantherMedia/Scanpix
Man "patīk" dažreiz kost sev lūpās (iekšpusē). Vakar netīšām iekodu pa traku, un kopš tā momenta lūpas viena daļa ir mazliet nejūtīga/ notirpusi. Cerēju, ka līdz šim brīdim pāries, bet nepāriet. Kas man būtu jādara?
Atbild Anna Bērziņa, dermatologs, "Lāzerplastikas klīnika", SIA

Labdien! Būtu jāmēģina atradināties no šī nelāgā ieraduma. Periodiska un bieža gļotādas traumatizācija veicina potenciālas infekcijas pievienošanos. Ja brūce nesadzīst 1 - 2 nedēļu laikā, būtu jādodas pie speciālista - ģimenes ārsta vai dermatologa. Parasti mutes dobumā brūces dzīst labi un ātri, tomēr, ja pat ar lokāliem, bezrecepšu, dezinficējošiem aptiekā nopērkamiem līdzekļiem lūpas gļotādas izmaiņas neatjaunojas, tad ārstam būtu klātienē jāizvērtē stāvoklis.

Atbild Largija Eriņa, kosmētiķe, "Ārstnieciskās kosmētikas kabinets Derma", SIA

Labdien! Varētu līdzēt mutes skalojamais līdzeklis "Listerine". Pēc uztura lietošanas iztīrīt zobus, izskalot muti ar "Listerine" šķīdumu 3x dienā.

Ja tūska un sāpes nepāriet, var skalot muti ar Kumelīšu tēju, pēc tam ar 3% ūdeņraža šķīdumu. Ja nelīdz nekas no šiem pasākumiem, jāapmeklē zobu higiēnists vai stomatologs.

Atbild Anda Kariņa, ģimenes ārsts, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse

Labdien! Jāsecina, ka traucēta lūpas inervācija. Iespējams, jūtība ar laiku atgriezīsies, kad mazināsies tūska, kas radās apkārtējo audu traumas rezultātā.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!