Foto: PantherMedia/Scanpix
Labdien! Pus gadu astoņpadsmitgadīga meitene lietojusi narkotikas. Šņaukusi metamfetamīnu, ketamīnu un visu pēc kārtas, ko bija varējusi dabūt. Vienā brīdī apjautusi, ka viss ir sagājis "grīstē", pameta draugus, aizbrauca no tās vides prom. Pašlaik dzīvo tīra, izturēja "lomkas", taču kāre nekur nav pazudusi.

Tagad meitene sūdzas par veselību, regulāri metas milzīgas aukstumpumpas, izsitumi uz dažādām ķermeņa daļām. Viņu moka nenormāli murgi. Uz pilsētu braukt baidās, lai nesatiktu kādu, kurš atkal piedāvās iegādāties narkotikas. Tādēļ atsakās meklēt speciālistu palīdzību pilsētā.

Kā meitenei uzlabot veselību, paaugstināt imunitāti? Vai viņa drīkst dzert kompleksos vitamīnus un, piemēram, asinszāļu tēju, kas varētu palīdzēt gulēšanai?

Atbild Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse , Kariņas A. ģimenes ārsta prakse

Labdien!

Jādodas pie narkologa. Iesaku apmeklēt arī savu ģimenes ārstu, visu izstāstīt, izmeklēties, veikt analīzes. Pret herpes izsitumiem ārsts var izrakstīt Aciklovira tabletes, kas palīdzēs paasinājuma laikā. Varbūt nepieciešams psihiatrs vai psihoterapeits. Ģimenes ārsts palīdzēs piesaistīt pieredzējušus speciālistus. Ar tēju un vitamīniem būs par maz!

Atbild Ligita Hoha, "Ligitas Hohas ārsta prakse", SIA , "Ligitas Hohas ārsta prakse", SIA

Labdien!

Var lietot tējas, bet ar to būs par maz. Bez speciālista palīdzības iztikt nevarēs. Tādēļ jādomā, kā draudzenei palīdzēt, pārvarēt bailes, doties uz pilsētu. Varbūt izvēlaties iespēju apmeklēt speciālistu pavisam citā Latvijas novadā.

Ināra Zande, "Cēsu klīnika", SIA , "Cēsu klīnika", SIA

Labvakar!

Apsveicami, ka meitene ir atradusi sevī spēku un tikusi ar šo atkarību galā. Protams, var lietot dažādus dabīgos un homeopātiskos līdzekļus gan imunitātes celšanai, gan miega uzlabošanai. Tomēr nevajadzētu atteikties no speciālista palīdzības. Ir iespējams saņemt morālu atbalstu speciālās grupās. Protams, vēl priekšā ļoti liels darbs pašai ar sevi un savām atkarībām. Lai izdodas!

Atbild Iveta Līce, Līces I. ģimenes ārsta prakse , Līces I. ģimenes ārsta prakse

Labdien!

Imunitātes paaugstināšanai noteikti derēs kompleksie vitamīni. Tiem klāt ir nepieciešams lietot ehinacejas preparātus, pārmaiņus ar selēna preparātiem un zivju eļļu. Rezultātus varēsiet novērot tikai pēc ilgāka laika, tāpēc būtu jāapbruņojas ar pacietību. Jālieto apmēram četrus mēnešus, iespējams, arī ilgāk. Jāskatās, vai palīdz.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!