Jautājums: Labdien! Vēlējos pajautāt! Esmu bijusi pie vairākiem dermatologiem, bet nekādi netieku vaļā no baltiem pleķiem uz ādas augšdelmu virspusē! Un, kas mani visvairāk interesē, – neviens no speciālistiem nav paskaidrojis, kas tas īsti ir! Analīzes arī tika veiktas, bet nekā! Paldies! Būšu pateicīga par jebkuru informāciju!

Atbild Dr. Lāsma Kalnbērza, Dr. Feldmaņa privātklīnika (Dzīparu iela 8, Dreiliņi, Stopiņu novads. Pieteikšanās uz vizīti pa tālr. 67562318):

Baltiem, depigmentētiem laukumiņiem uz ādas var būt vairāki iemesli. Viens no variantiem ir vitiligo - autoimūna reakcija pret pigmentšūnām. Slimība ir hroniska, ar laiku iespējama pigmenta atjaunošanās atsevišķos ādas rajonos. Šajā gadījumā jāveic izmeklējumi, lai izslēgtu citu autoimūnu slimību (cukura diabēts, vairogdziedzera slimības) esamību. Noteikti būtu jālieto saules aizsargkrēmi (SPF virs 30), jo āda, kur nav pigmenta, ir pilnībā neaizsargāta pret UV staru bojājumiem.

Ārstēšanā pielieto dažādus kortikosteroīdu un imūnmodulējošus krēmus, taču pagaidām tā ir maz efektīva.

Ādas laukumiņi ar pigmenta samazināšanos var būt arī kā sekas pēc iekaisuma - sēnīšu vai bakteriāla. Ja attiecīgā infekcija (bieži netiek pamanīta) ir izārstēta, pigmentam ar laiku vajadzētu atjaunoties. Šajā gadījumā svarīgi noskaidrot, kāpēc šī infekcija vispār radusies. Visbiežāk virspusējās infekcijas saistītas ar ādas aizsargspēju samazināšanos, kurai var būt daudzi iemesli - vispārēja organisma novājināšanās, nepilnvērtīgs uzturs, vitamīnu trūkums, kuņģa-zarnu trakta slimības, nepiemērota ādas kopšana.

Ir arī atsevišķas retāk sastopamas slimības, kuru gadījumā var būt pigmentācijas traucējumi. Neredzot un neizmeklējot pacientu, noteikt iemeslu, protams, nav iespējams.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!