Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrā daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā mīt kāds eksemplārs, kurš ir skaļāks, nekā pārējie to vēlētos. Lai kā dažkārt gribētos parādīt velnu tiem riebekļiem, kas aiz sienas nakts vidū dzied „’O sole mio” vai nododas skaļām mīlas izpriecām, tomēr problēmu jāpacenšas risināt pieklājīgos veidos, lai tas reiz skarbi neatmaksātos pašam.

Iepriekš portāls "Delfi" norādījām uz veidiem, kā pašam nebūt skaļam kaimiņam, taču, ja netālu dzīvojošais indivīds sevis radītajam troksnim uzmanību nepievērš, pastāv vairākas metodes, kā viņam norādīt, ka tas citiem nav pieņemams.

Lūk, piemēri, kā to veikt efektīvi, pieņemot, ka jums kaimiņos dzīvo racionāli domājošs cilvēks.

Ziņo caur sienām

Nakts vidū, kad troksnis aiz sienas neļauj gulēt, visticamāk tu nevēlēsies naktskreklā doties pie kaimiņa, bet gan palikt savā nedaudz iztraucētajā komforta zonā. Tomēr pilnībā bez komunikācijas bieži vien nav iespējams iztikt, tāpēc pamēģini klauvēt pa sienu. Šī skaņa kaimiņam skaidri norādīs, ka viņu var dzirdēt arī blakus dzīvoklī, un liks skaņas apjomus samazināt.

Iesaki trokšņošanas plānu

Portāls "Gawker" veicis interneta aptauju, lai noskaidrotu, kā pēc citu domām visātrāk un vienkāršāk tikt galā ar regulāru trokšņošanu. Lielākā daļa aptaujāto ieteica īsi un godīgi izrunāt šo problēmu ar pašu kaimiņu.

Lai šāda izrunāšanās patiešām ko dotu, vēlams ieteikt konkrētu plānu, nosakot laiku, kurā tevis pēc kaimiņi var rīkot rokeru ballīti un kurā - vēlams ievērot pilnīgu klusumu. Lai gan par pamatu var pieņemt oficiālos likumus, kas neļauj trokšņot pēc pulksten 23.00, ja piektdienu naktīs nekad neesi mājās vai naktī no trešdienas uz ceturtdienu ir regulārs komandējums, kāpēc gan kaimiņiem neļaut iztrakoties šajā laikā. Savukārt, ja piestrādā par auklīti, tad vari palūgt, lai no sestdienas uz svētdienu ir kluss jau no pulksten 21.00.

Tāpat kaimiņu garastāvokli uzlabosi, ja pateiksi, ka parasti gulēt ātrāk par pusnakti neej un līdz tam, lai spēlē klavieres un trenējas ģitārspēlē, bet pēcāk gan vēlies pilnīgu mieru.

Šādā veidā trokšņotājs netiek rupji apsaukts, lai tu varētu jauki pagulēt, bet gan laipni izrunāts, kurā laikā viņš var baudīt savus priekus, bet kurā - tu savu miegu.

Radoša pieeja

Trokšņa likvidēšanai var palīdzēt arī daži asprātīgi un neuzbāzīgi paziņojumi, piemēram, dodot savam bezvada internetam vārdu "Dzivokli24-NogriezKlusak". Šāds paziņojums ir pilnībā anonīms un izraisīs smaidu ne vienam vien kaimiņam, un citu tuvāko māju iedzīvotājiem, bet, iespējams, paliks nepamanīts pašam vaininiekam.

Tāpat pieejamas ierīces, kas var pārsūtīt tavu audio ierakstu konkrētā radio frekvencē. Ja troksnis ir tev zināma radio stacija, tad var mēģināt uz kaimiņa radio nosūtīt savas balss paziņojumu, ka "ballīte ir beigusies". Arī šajā gadījumā efektivitāte ir limitēta, jo pārraidei var traucēt sienas, turklāt vienlaikus ir nepieciešami arī finansiālie ieguldījumi pašas ierīces iegādei.

Arī seksu var 'nogriezt klusāk'

Pārrunāt pārāk skaļu mūziku vai ballīšu rīkošanu lielākajai daļai problēmas nesagādā, bet citādi ir pārlieku skaļām seksa aktivitātēm, kuras arī dažkārt dzirdamas caur sienām un starpstāvu pārsegumiem. Turklāt pastāv visai liela iespējamība, ka, runājot ar viņiem par šo jautājumu, kaimiņi paši jutīsies tik neērti, ka kategoriski noliegs, ka bijuši vainīgie.

Arī šajā gadījumā taktika var būt tā pati, kā iepriekš, vienīgi klauvējienu pa sienu vēlams aizstāt ar pieklājīgu zīmīti (kaut vai anonīmu). Protams, problēma nebūs atrisināta tūlītēji, taču jūsu uztraukums tiks ņemts vērā. Ja tā nav sasniegusi dzirdīgas ausis, tieša saruna noteikti liks mīlniekiem pārdomāt, ko viņi dara par traku.

Tiesa, rēķinies, ka cilvēkiem ir visas tiesības trokšņot normas robežās un tas, vai tevi šādas skaņas aizskar, tomēr ir ētikas jautājums, kuru likums nenosaka.

Kad drīksti kļūt "riebīgais kaimiņš"?

Ja jebkādas laipnas un pieklājīgas metodes tomēr nelīdz, tad apzinies, ka tev ir visas tiesības kļūt par "riebīgo kaimiņu" un ziņot par miera traucētājiem namu pārvaldniekam vai policijai.

 Attiecīgi ziņošana pārvaldniekam ir efektīvāka, ja dzīvoklis tiek izīrēts, jo pārlieka trokšņošana var būt īres līguma pārkāpums, kura atkārtotā gadījumā īrniekam var draudēt pat līguma laušana. Policijas iesaiste savukārt būs efektīvāka, ja apsaimniekotājs ir liela organizācija, kura nevēlas risināt īrnieku problēmas vai arī dzīvoklis ir trokšņotāju privātīpašums.

Lai cik iedomīgs būtu kaimiņš, policija vienmēr ir efektīvs problēmas risinājums, taču to vēlams atstāt kā pašu pēdējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!