Japāņu diētu izstrādājusi Japānas klīnika “Jaeks”. Diēta aprēķināta uz trīspadsmit dienām. Tās autori apgalvo, ka šajā laikā vielmaiņa pārkārtosies darbam pilnīgi citā režīmā un diētas lietošanas rezultāti stabili saglabāsies vismaz divus līdz trīs gadus, nepieliekot nekādas citas pūles. Vai var ticēt šiem solījumiem – tas ir katra paša ziņā. Tātad, kas ir japāņu diēta?
Ļoti svarīgs šīs diētas noteikums ir tas, ka trīspadsmit dienas, kamēr tiek ievērota diēta, nedrīkst lietot cukuru, sāli, alkoholu, miltu un konditorejas izstrādājumus. Starp ēdiena uzņemšanas reizēm drīkst bez ierobežojuma dzert minerālūdeni vai vārītu krāna ūdeni. Diēta jāievēro ļoti precīzi, nemainot secību, jo tikai tādā gadījumā notiks solītās pārmaiņas vielmaiņā.

Pirmā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: divas cieti vārītas olas, salāti no vārītiem kāpostiem ar augu eļļu, glāze tomātu sulas
  • Vakariņas: cepta vai vārīta zivs
  • Otrā diena

  • Brokastis: melna kafija, sausiņš
  • Pusdienas: cepta vai vārīta zivs, salāti no dārzeņiem un kāpostiem ar augu eļļu
  • Vakariņas: 100 grami vārītas liellopa gaļas, glāze kefīra
  • Trešā diena

  • Brokastis: melna kafija, sausiņš
  • Pusdienas: viens liels augu eļļā cepts kabacis
  • Vakariņas: divas cieti vārītas olas, 200 grami vārītas liellopa gaļas, svaigu kāpostu salāti ar augu eļļu
  • Ceturtā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: viena jēla ola, trīs lieli vārīti burkāni ar augu eļļu, 15 grami cieta siera
  • Vakariņas: augļi
  • Piektā diena

  • Brokastis: viens nevārīts burkāns ar citrona sulu
  • Pusdienas: cepta vai vārīta zivs, glāze tomātu sulas
  • Vakariņas: augļi
  • Sestā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: puse vārītas vistas, salāti no svaigiem kāpostiem vai burkāniem
  • Vakariņas: divas cieti vārītas olas, glāze nevārītu, sarīvētu burkānu ar augu eļļu
  • Septītā diena

  • Brokastis: tēja
  • Pusdienas: 200 grami vārītas liellopa gaļas, augļi
  • Vakariņas: jebkuras no iepriekšējām vakariņām, izņemot trešās dienas vakariņas; var ēst vārītus krabjus
  • Astotā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: puse vārītas vistas, salāti no svaigiem kāpostiem vai burkāniem
  • Vakariņas: divas cieti vārītas olas, glāze svaigu burkānu ar augu eļļu
  • Devītā diena

  • Brokastis: nevārīti burkāni ar citrona sulu
  • Pusdienas: liela vārīta vai cepta zivs, glāze tomātu sulas
  • Vakariņas: augļi
  • Desmitā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: viena jēla ola, trīs lieli vārīti burkāni ar augu eļļu, 15 grami cieta siera
  • Vakariņas: augļi
  • Vienpadsmitā diena

  • Brokastis: melna kafija, sausiņš
  • Pusdienas: viens liels, augu eļļā cepts kabacis
  • Vakariņas: divas cieti vārītas olas, 200 grami vārītas liellopa gaļas, salāti no svaigiem kāpostiem ar augu eļļu
  • Divpadsmitā diena

  • Brokastis: melna kafija, sausiņš
  • Pusdienas: cepta vai vārīta zivs, salāti no dārzeņiem, kāposti ar augu eļļu
  • Vakariņas: 100 grami vārītas liellopa gaļas, glāze kefīra
  • Trīspadsmitā diena

  • Brokastis: melna kafija
  • Pusdienas: divas cieti vārītas olas, salāti no vārītiem kāpostiem ar augu eļļu, glāze tomātu sulas
  • Vakariņas: cepta vai vārīta zivs
  • Jāatzīmē, ka šeit aprakstītajai japāņu diētai ir maz kopīga ar tradicionālajām japāņu uztura uzņemšanas tradīcijām. Japāna ir zeme, kuras iedzīvotāju ēdienkarte lielākoties orientēta uz jūras produktu patēriņu. Pēc pašu japāņu stāstītā, tradicionālā japāņa dienas ēdienkarte sastāv no:

  • 300 līdz 400 gramiem rīsu;
  • 150 līdz 240 gramiem augļu;
  • apmēram 240 gramiem dārzeņu;
  • 60 gramiem pākšaugu;
  • 120 gramiem zivs;
  • 100 gramiem piena;
  • ne vairāk kā vienas olas;
  • divām tējkarotēm cukura;
  • vīrieši dažreiz izdzer 300 līdz 400 gramus alus.
  • Tas kopā sastāda apmēram 1600 līdz 1800 kilokalorijas, turklāt lielākā to daļa (apmēram 60 procenti) tiek uzņemtas ogļhidrātu veidā. Šajā ēdienkartē vērojams arī ļoti neliels tauku daudzums, lielākoties – augu valsts izteiksmes tauki, samērā liels B un C grupas vitamīnu daudzums, kā arī dzelzs un fosfors.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!